Joe Biden uppges vilja halvera USA:s klimatutsläpp. Foto: Andrew Harnik / POOL/TT

Joe Biden på toppmötet: USA ska halvera sina klimatutsläpp till 2030

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds det internationella klimattoppmöte som USA:s president Joe Biden tagit initiativ till. En global avgift på koldioxid, investeringar i en grön klimatfond och skärpning av klimatmål – det är de viktigaste frågorna som kommer att dryftas på mötet, enligt klimatprofessorn Johan Rockström.

Under mötet aviserade Joe Biden att USA ska minska sina utsläpp med 52 procent innan 2030.

– Vi har inget val, säger presidenten.

I mötet, som kommer att hållas digitalt, deltar ett 40-tal ledare från olika delar av världen. Bland de inbjudna finns Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin.

– Det är ett oerhört viktigt möte, säger Johan Rockström, professor i global miljövetenskap vid Stockholms universitet, i SVT:s Morgonstudion.

Han ser tre frågor som kommer att bli centrala när världsledarna ska diskutera klimatåtgärder.

USA halverar utsläpp

En av dem är en skärpning av ländernas nationella klimatmål.

– Det behövs en rejäl skärpning för nu är vi på väg mot en global uppvärmning som kommer att överstiga 2,5 till 3 grader, ett ställe vi inte varit på de senaste fem-sex miljoner åren, säger Johan Rockström.

När klimattoppmötet öppnade klockan 14 svensk tid meddelade president Joe Biden en sådan skärpning: enligt det nya målet ska USA:s utsläpp minskas med mellan 50 och 52 procent innan 2030, jämfört med utsläppsnivån 2005.

– Vi har inget val, vi måste göra detta, säger presidenten.

Avgift på kol

En annan punkt som ska tas upp på mötet är den globala Gröna klimatfonden, där Rockström anser att tunga investeringar är nödvändiga.

– Det gäller att lägga resurserna på bordet för att hjälpa utvecklingsländer i övergången till förnybar energi.

Johan Rockström hoppas också att mötet ska innebära ett steg mot en internationell avgift på fossila bränslen.

– Vi måste sätta ett pris på kol, för att skapa ett  incitament för utfasning av kol, olja och naturgas, säger Johan Rockström.

– Det är en ganska konkret agenda och det är akut att få beslut i de här frågorna.

Han är ändå hoppfull inför toppmötet.

– För första gången i mänsklighetens historia har de tre största ekonomierna i världen, USA, EU och Kina, ställt sig bakom vetenskapligt uppställda mål, säger Johan Rockström.

Sverige var till en början inte med bland de inbjudna, men har senare inkluderats. Miljöminister Per Bolund (MP) kommer bland annat att delta i ett rundabordssamtal.

Hör Johan Rockström lista de viktigaste punkterna på dagens möte i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.