De rödgröna och Sverigedemokraterna har enats i riksdagens skatteutskott om att begära att finansutskottet ”snabbt beslutar” att uppmana regeringen att inte genomföra en höjning av skiktgränsen i den statliga inkomstskatten.
Ett likalydande förslag om det femte jobbskatteavdraget vann inte majoritet.
Inte automatiskt stopp
Detta innebär inte automatiskt att regeringens förslag om höjd brytpunkt för när man ska betala statsskatt nu faller. Först ska en majoritet i finansutskott verkligen besluta om att uppmana regeringen att göra det. Det får anses högst troligt att majoriteten från skatteutskottet består även i finansutskottet.
Men regeringen måste inte följa ett tillkännagivande från riksdagen utan kan stå fast vid sitt förslag. Det avgörande steget tas när riksdagen i november fastställer ramarna för budgeten.
”Öppning att backa”
Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Magdalena Andersson sade i onsdags att om då förslaget om höjd brytpunkt finns kvar, så kommer ett nytt initiativ att läggas från de rödgröna med förslag att bryta upp just det beslutet.
Då blir det inte i form av ett tillkännagivande utan riksdagen får själv skriva lagen och anta den.
– Vi socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister är överens om att föra det här hela vägen, men vi ger regeringen en öppning att backa, säger Leif Jakobsson (S), vice ordförande i skatteutskottet.
– Vi socialdemokrater har varit med om att sanera ekonomin två gånger och vi vill inte vara med en tredje gång. Därför tar vi det här initiativet för att stoppa skattesänkningen.
Hänger med hela vägen
Eftersom Sverigedemokraterna är emot att höja brytpunkten, är det sannolikt att även de hänger med hela vägen och även stödjer ett skarpt förslag i november om att bryta upp det beslutet.
–Det får vi ju diskutera, men sannolikheten är väl väldigt stor att vi gör det, om det bara handlar om brytpunkten, säger SD:s ledamot i skatteutskottet Thoralf Alfsson.
Bryter praxis
Finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra (M) är kritisk till oppositionens agerande.
–Det vore nytt för riksdagen, det har aldrig hänt hittills, att riksdagen skulle ändra på inkomstbeslutet, och det vore inte ansvarsfullt av Socialdemokraterna att därmed bryta mot den ordning och praxis som de själva varit så stolta över i snart 20
Minoritetsregering
Folkpartiets företrädare i finansutskottet Carl B Hamilton anser att det ”valfrossan” som drabbat Socialdemokraterna.
–I ett längre perspektiv hoppas de ju att sitta vid regeringsmakten och kommer då att vara en minoritetsregering, och de har väl ett större intresse än något annat parti i riksdagen att man har en strikt budgetordning. Den är ju till för att skydda en minoritetsregering, säger han.