Arbetare flyr rödgröna blocket, går till Sverigedemokraterna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Valundersökning: Rekordmånga arbetare röstar höger

Uppdaterad
Publicerad

Arbetarväljarna har gjort en kraftig högergir i årets val. Mer än varannan arbetare uppger att de har röstat på allianspartierna eller Sverigedemokraterna.

Den stora skillnaden syns i stödet för Sverigedemokraterna, som ökar från 11 procent till 26 procent bland dem som definierar sig som arbetare – mer än en fördubbling jämfört med förra valet. Det framgår av SVT:s vallokalsundersökning, Valu.

Arbetare mer konservativa

Sammanräknat är det nu 55 procent av arbetarväljarna som antingen stöder allianspartierna eller Sverigedemokraterna, jämfört med 34 procent i valet 2014. Och det är Socialdemokraterna och Miljöpartiet som blöder till SD.

– Arbetare är över lag mer traditionella och mer konservativa än medelklassen. Vissa känner sig inte hemma i Socialdemokraterna längre, och då söker de sig till SD som står för mer konservativa värderingar, säger Pontus Strimling som är forskare i nationalekonomi vid Institutet för framtidsstudier.

Invandringsfrågan avgör

Socialdemokraterna betonar i dag till exempel feminism, gröna frågor och ett mångkulturellt samhälle. Flyktingpolitiken har visserligen skärpts, men Socialdemokraterna beskriver fortfarande invandring som något positivt. Och det är oftast helt avgörande för dem som väljer att gå över till SD, enligt den rapport som Pontus Strimling och hans kolleger har publicerat.

– Invandringsfrågan är supercentral. De som byter till SD ser invandrare som både ett ekonomiskt och ett kulturellt hot. De vill ha ett samhälle som håller ihop och är homogent, säger Strimling.

Starka bland S-väljare med lägst inkomst

Enligt Strimlings undersökningar tillhör de som byter från S till SD den grupp inom Socialdemokraterna med lägst inkomster och utbildning. Det bekräftas av docenten i statsvetenskap vid Lunds universitet, Anders Sannerstedt som forskat länge på SD-väljarna.

– Stödet växer visserligen också bland högutbildade, till exempel läkare. Men samtidigt har den stora gruppen väljare studentexamen, men inte mer. Där ligger styrkefästet, säger han.

Vallöftena relativt betydelselösa

Ingen av de två forskarna ser SD:s vallöften, som höjd a-kassa, satsningar på pensionärer och skattesänkningar, som särskilt betydelsefull för att arbetare röstar på SD.

– De väljare som bytt till SD håller numera också med partiet i sina åsikter om den ekonomiska politiken, säger Pontus Strimling.

Han får medhåll av Anders Sannerstedt.

– Det kan möjligen bidra att partiet har betonat sjukvård, äldreomsorg och pensioner. Men i grunden röstar man på SD för att man är motståndare till invandring och flyktingar. Allt annat är persilja på potatismoset, säger Anders Sannerstedt.

Fakta om undersökningen

Siffrorna baseras på SVT:s Vallokalsundersökning som gjordes inför valdagen i enkäter till 15 000 anonyma väljare.

Uppgifterna har inte justerats efter valresultatet, utan bygger på det viktade siffror som presenterades på valnatten.

I Valun får deltagarna själva uppge vilken yrkeskategori de tillhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.