Vid en brandskyddsinspektion i den eldhärjade fastigheten i Rinkeby i slutet av maj anmärkte inspektörerna på rökluckan. Enligt fastighetsägaren Familjebostäder var en reparation beställd till juni, men luckan blev aldrig lagad.
-Just rökluckor är ganska vanligt att vi skriver anmärkningar om, säger Anders Ericsson, brandinspektör och brandutredare på Räddningstjänsten Syd i Lund, till TT.
Överklagar förelägganden
En fungerande röklucka måste finnas i varje trapphus och alla brister som lett till anmärkningar måste åtgärdas.
Men det är inte ovanligt att fastighetsägare med gamla, dåligt underhållna hus överklagar till länsstyrelsen och sedan kanske också till och med tar förelägganden vidare till länsrätten.
Då tar det tid, och gärna extra lång sådan, eftersom många av de återkommande problemfastigheterna ofta byter ägare. Ingen vill ha brandskyddskostnaden.
-Det kan ju kosta mellan 50.000 och 100.000 kronor om man har 50 trapphus att hålla efter. Och tyvärr följer föreläggandet ägaren till fastigheten, inte själva fastigheten. Säljs den så har vi bara att börja om igen, säger Anders Ericsson.
Efter diskoteksbranden i Göteborg 1998 är brandtillsynen skärpt på både rökluckor och andra riskmoment.
Fyra andetag
Annat som flitigt antecknas på inspektioner är att saker blockerar i trapphus, barnvagnar och annat som både kan vara hinder i bränder och även sådant som det sätts fyr på.
-Men där har vi en dom att luta oss mot och kan direkt besluta om en avgift och det brukar sätta fart, säger Anders Ericsson.
Föreläggande om rökluckorna borde ändras så att det följer fastigheten, tycker han.
-Man klarar fyra andetag i brandrök, sedan börjar man må dåligt. Och det är liv vi pratar om, säger Anders Ericsson.
-Men det allra viktigaste är att få in i folks medvetande att man ska stanna i den egna lägenheten om det brinner i en annan lägenhet. På anslagstavlor, i hyreskontrakt, eller genom särskild information på alla språk. Det ska sitta i ryggmärgen på alla.