Det var sista gången som Annette Tardell såg sin mamma.
I boken ”Varför har du ritat siffror på din arm farmor?” berättar nu Rolf Tardell om mamma Annettes liv och hur hon överlevde Auschwitz, deportationen, utsorteringen, dödsmarschen därifrån och färden till Sverige.
Först när Rolf Tardell var 33 år var hans mamma redo att berätta för honom om sin uppväxt i Frankrike under kriget.
– Hon berättade då att hon delat upp sitt liv i två liv. Ett liv före kriget som slutade med Auschwitz och ett nytt liv när hon kom till Sverige. För henne var det en överlevnadsinstinkt att göra så. Hon valde att glömma bort sitt tidigare liv och vi lärde oss tidigt att inte göra mamma ledsen.
Räddades strax före krigsslutet
Annette Tardell föddes i Paris 1922. Hon växte upp i Sydfrankrike, men bodde i Paris när nazisterna ockuperade landet under andra världskriget.
Det var den 4 maj 1944 som hennes liv helt skulle komma att förändras. Annette jobbade som assistent hos en tandläkare och var aktiv i motståndsrörelsen i byn. Mitt på dagen, just innan hon ska gå hem för att äta lunch, kom en av medlemmarna från motståndsrörelsen och berättade att det pågick en razzia mot judarna. Han sade att de kunde hjälpa henne att söka skydd ute på en bondgård, att de hade hjälpt andra.
– Då sa min mamma ”men jag måste ju gå hem och äta lunch”. Hon trodde att hon hade lite tid över. Så hon gick hem och där stod en konstig lastbil utanför huset. Hon gick ändå in i porten och hör röster uppifrån där hon bodde. Det lät hotfullt, så hon vänder och går nedför trappan för att gå ut igen. Utanför står det en vakt vid lastbilen och griper henne. Det var försent, berättar Rolf Tardell.
Annette deporterades tillsammans med sina föräldrar till Auschwitz. Strax före krigsslutet räddades hon till Sverige med Röda korsets vita bussar.
Grät sig igenom intervjuerna
Rolf Tardell och hans mamma grät sig igenom samtalen som ligger bakom boken. Annette Tardell avled 2009, 87 år gammal.
– Det är viktigt att minnet av de som dog och också de som överlevde kan berättas vidare. Det är just genom att prata om det som vi kommer i håg dem, säger han i SVT:s Gomorron.
Se hela intervjun i klippet ovan.