• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bryter två anonyma romer tystnaden om romani kris – det interna ”rättssystem” som utövas av vissa romer: ”Ett stort problem för många.” Foto: SVT/Krisi – en ”romsk domstol”?

Romer tystas: ”Man är golare om man kritiserar”

Publicerad

Flera romer är kritiska till romani kris, det parallella rättssystemet som utövas i vissa romska grupper. Men få vågar framföra sin kritik öppet – av rädsla för att bli uteslutna.

Romani kris kallas det interna ”rättssystem” som utövas av en liten del av folkgruppen romer. De håller rättegångsliknande möten som ofta sänds live på Facebook och kan handla om allt från arvstvister till våldtäkter eller misshandel. Ett av straffen är uteslutning ur den romska gruppen.

Britt-Inger Hedström Lundqvist, ansvarig utgivare på romska magasinet Dikko, har i en tidigare intervju med SVT sagt att de som dömer i krisi har makt.

– De kan ju döma ganska godtyckligt utifrån sina personliga åsikter. En annan maktfaktor är pengar, eftersom man dömer ut böter, sade Britt-Inger Hedström Lundqvist i intervjun.

Värst att uteslutas

– Det värsta för många av oss romer är att bli uteslutna. Då blir du ensam i ett Sverige där du alltid känt dig utanför eller marginaliserad, säger en anonym person i dokumentären ”Krisi – en romsk domstol?”

En annan medverkande i dokumentären säger sig själv ha blivit utsatt för brott och ska då blivit hjälpt av romani kris.

– Jag blev sviken av svenska samhället, ingen beskyddade eller hjälpte mig utom en romsk kris, säger hon i dokumentären.

Under arbetet med filmen reagerade dokumentärfilmaren Niklas Hyland på den utbredda rädslan och att nästan ingen ville ställa upp på bild.  

– Nästan alla ville vara anonyma. De ville inte synas och höras i bild utan var livrädda, säger Niklas Hyland.

Samhället når inte in

Han tycker sig känna igen fenomenet med parallella system från när han till exempel skildrat Brasiliens fattiga favelor. 

– När samhället inte når in skapas nya samhällen, någon annan tar över makten, säger Niklas Hyland. 

Se Krisi – en ”romsk domstol”? på SVT Play eller 1/5 klockan 21:30 på SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.