Arkivbild Foto: Scanpix

Rör i marken och vattentorn kan sprida bisfenol A

Uppdaterad
Publicerad

Kemikalieinspektionen har hittat spår av det hormonstörande ämnet bisfenol A i ledningsvatten. Nu kräver branschorganisationen Svenskt Vatten att en utpekad myndighet får ta ansvar för vattnet.

Det hormonstörande ämnet bisfenol A kan läcka ut i ditt dricksvatten, från rör i marknätet och från vattentorn. Kemikalieinspektionen har tidigare varnat för att det skadliga ämnet kan spridas från renoverade rör i hus, men nu har de också hittat spår av bisfenol A i ledningsvatten. Nu kräver branschorganisationen Svenskt Vatten att en myndighet får ta ansvar för vattnet.

Rör läcker bisfenol A

Vattenrören i marknätet och insidan av vattentorn, kan innehålla plast som sprider det hormonstörande ämnet bisfenol A i drickvatten. Det är ett ämne som gör det svårt för människor att få barn, och som kan leda till ökad risk för cancer och fetma. I går kunde SVT berätta att 3.000 lägenheter som fått vattenledningarna renoverade med en tunn hinna plats på insidan, nu riskerar att ha bisfenol A i dricksvattnet. Enligt kemikalieinspektionen är det framförallt rör som relinats med den så kallade tvåkomponentsepoximetoden som kan läcka bisfenol A.

Bisfenol A

Kräver ny myndighet med ansvar för vatten

Men kemikalieinspektionen har också funnit spår av ämnet i ledningsvattnen som ännu inte varit i kontakt med relinade rör, i två av femton prover. Svenskt Vatten, en branschorganisation som företräder alla kommunala vattenbolag, kräver nu att en någon myndighet tar ansvar för vattenfrågan.

– Svenskt Vatten anser att vi måste ha en myndighet som bedömmer material som kommer i kontakt med vatten, och som tar fram vilka material som man får använda inne i fastigheter, i de kommunala näten och även i vattenverken, säger Gullvy Hedenberg, dricksvattenexpert på Svenskt Vatten.

Och den kompetensen kan inte varje enskild kommun eller varje enskild fastighetsägare sitta på?

– Nej, det kan de inte. Det måste vara en myndighet.

Är det bråttom att få till stånd en sån här myndighet?

– Vi borde ha haft en redan i dag, ja, säger Gullvy Hedenberg på Svenskt Vatten.

Inte känt hur mycket plats som finns i vattentornen

Man vet i dag att rörkrökar och ventiler i marknätet är gjorda av epoxiplast, en plast som alltså innehåller bisfenol A. Samma plast har även används för att täcka stora ytor inuti vattentorn. Men Svenskt Vatten känner i dag inte till hur omfattande det är med epoxiplast i vattentorn. Och det finns i dag inga analyser gjorda på vattnet i marknätet med avseende på bisfenol A.

Kemikalieinspektionen framhåller att det de låga halterna bisfenol A som upptäckts i två av 15 prover, kan röra sig om felkällor eftersom det är så få prover som visar ett svagt positivt resultat. Men myndigheten menar att det nu vore lämpligt med en större granskning av vad vårt dricksvatten egentligen innehåller.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bisfenol A

Mer i ämnet