• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bertil Ericson, TT / Lars Pehrson, SvD / TT

Rossana Dinamarca om uppgörelsen: ”Helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Kan Vänsterpartiet gå med på uppgörelsen som S gjort med MP, C och L och släppa fram Stefan Löfven som statsminister? Nej, tycker tidigare V-partiledaren Lars Ohly och profilen Rossana Dinamarca.

– Jag ser inget annat alternativ än att säga nej till det här, säger Dinamarca till SVT Nyheter.

I snart ett dygn har SVT försökt nå Vänsterpartiets ledning för att höra hur de ställer sig till uppgörelsen, men ingen vill uttala sig. En som låter sig intervjuas är förra partitoppen Rossana Dinamarca, som inte kandiderade i valet och som lämnat både riksdagen och sin plats i Vänsterpartiets verkställande utskott.

Hon är starkt kritisk:

Regeringsbildning

– Så här mycket högerpolitik drev man inte ens under perioden då Alliansen själva styrde. Jag kan inte förstå hur en socialdemokratisk statsminister vill bära huvudansvaret för en politik som är så totalt på tvärs emot den vi känner som socialdemokratisk. 

”Otroligt dåligt”

”Otroligt dåligt” lyder Rossana Dinamarcas omdöme om det sakpoliitiska innehållet i uppgörelsen mellan S, MP, C och L. Hon rasar mot i stort sett allt: sänkta skatter, uppluckrad hyresreglering och språktest för medborgarskap. Dinamarca uppmanar nu de före detta partikollegerna i riksdagen att trycka på nej-knappen vid den troliga omröstningen om Stefan Löfven som statsminister.

– Vänsterpartiet räds inte ett nyval, ett politiskt projekt måste vara redo att när som helst möta väljarna igen. Om S, MP, C och L inte förankrat den här uppgörelsen är det på deras ansvar. Det finns inte ett parti som skulle acceptera at avkrävas sitt passiva stöd utan att få något som helst inflytande.

Ohly: ”Det V jag känner låter sig inte förnedras”

Även Vänsterpartiets tidigare partiledare Lars Ohly är starkt kritisk till uppgörelsen.

I en debattartikel i SvD skriver Ohly att ”Ingenstans i överenskommelsen går det att ens se spår av något som liknar den politik som socialdemokratiska partikongresser brukar fastställa när de träffas och beslutar om socialdemokratins politik.”

Den tidigare partiledaren menar också att det är uppenbart att Socialdemokraterna sålt ut Vänsterpartiet, samtidigt som de beslutat sig för att kasta bort alla former av vänsterpolitik.

Ohly skriver också att det måste betraktas som uteslutet att släppa fram en statsminister som lovat föra centerpolitik.

Internt upprop

Samtidigt cirkulerar just nu ett upprop inom Vänsterpartiet för att få partiledningen att fälla förslaget till regeringsuppgörelse, rapporterar Sveriges Radio.

”Den överenskommelse som slutits mellan S, C, L och Mp är ett nyliberalismens manifest. Skatter ska sänkas och avskaffas, arbetares och hyresgästers rättigheter urholkas och vinster i välfärden permanenteras. RUT utökas för de rika. Den jämlikhetspolitik som Sverige så desperat behöver lyser helt med sin frånvaro. Detta är förslag som gynnar de som har det bra, och missgynnar alla oss andra”, skriver man bland annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet