Röster räknas under porträtten av forna landshövdingar. Foto: Anders Fall

Rösterna räknas på länsstyrelsen Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Röstsedlarna från Halland har färdats från vallokalerna till kommunens valnämnd och sedan hamnat hos länsstyrelsen i Halmstad. Här kontrollräknas rösterna och personkryssen räknas för första gången. Riksdagsvalet ska vara klart senast fredag men kommuner och landsting kan dröja tills nästa vecka.

Hit kommer alla röstsedlar, som redan räknats på vallokaler och på valnämnden, för en slutlig kontroll. Förtidsrösterna är i år fler än tidigare vilket kan påverka utgången under veckan. 

– Det kan få betydelse när det hänger på håret mellan två partier. Då kan det vara avgörande, säger Julia Westerling, länsjurist.

Val 2018 – #dinröst

Öppet för allmänheten

Inne i en konferenslokal på länsstyrelsen i Halmstad sitter ett femtiotal människor runt bord, fullt upptagna med att räkna röstsedlar och sortera dem i plastpåsar. Tillställningen är öppen för allmänheten. Det ska vara en öppen demokratisk process men ett par vakter vid dörren ansvarar för ordningen och håller koll på människorna som passerar in och ut.

Sofia Thysell är en av dem som jobbar med rösträkningen. Hon tog studenten i somras och jobbar nu för att tjäna ihop lite pengar.

– Jag har valt att vara här för det är ett viktigt jobb som betyder mycket för demokratin. Sedan är det intressant att se hur det går till, säger Sofia Thysell som räknar röster.

Ogiltigförklarade röster

Även de röster som ogiltigförklarats får en ny chans. Det kan vara två olika valsedlar i samma kuvert eller egna lappar som folk skrivit på.

– Det får ju en viss betydelse, att vi giltigförklarar röster här som blivit ogiltigförklarade i vallokalen, säger Julia Westerling.

Vad handlar det om för typer av röster?

– Det kan vara dubbla röstsedlar som ogiltigförklarats. Det kan vara vikta sedlar eller oläsbara sedlar, säger Julia Westerling, länsjurist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet