Kroatiens president vill stoppa svensk-finländskt Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Natolandet Kroatiens president Zoran Milanovic säger att en svensk-finländsk Natoansökan vore ”ett farligt äventyr” och uppmanar parlamentet att stoppa ländernas eventuella inträde i försvarsunionen, rapporterar kroatiska public service-bolaget HRT.

Milanovic framhåller att Finland och Sverige inte bör tillåtas att ansluta till Nato förrän vallagen i Bosnien-Hercegovina ändras.

Innan dess bör det kroatiska parlamentet ”inte godkänna någons anslutning i Nato”, säger han.

Sverige och Nato

– Jag älskar Finland och Sverige mest i hela världen, men jag har skrivit på för Kroatien så jag måste jobba för Kroatiens intressen. Om Finland och Sverige vill ansluta till Nato så kan vi tala om det, även om jag anser det vara ett farligt äventyr.

Utrikesministrar i samtal

Den socialdemokratiske presidentens roll i Kroatien är till stor del ceremoniell. Under tisdagskvällen skrev Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på Twitter att han pratat med Kroatiens utrikesminister Gordon Grlic Radman, som representerar det styrande partiet i landet, HDZ.

”Han bekräftade att Kroatien stödjer Natos öppen dörr-policy och om Finland väljer att ansöka om Natomedlemskap. Kroatiens regering och parlament kommer vara för ett finländskt medlemskap.”

”Låt dem leka”

Även Milanovic betonar att beslutet inte är hans att fatta, men uppmanar parlamentet att inte ratificera en ansökan från länderna.

– Låt dem ansluta till Nato, låt dem fortsätta leka, låt dem sticka en penna i ögat på den rasande björnen, säger han.

Men först vill han se att vallagen ändras.

– Ge kroaterna sina grundläggande rättigheter, säger han.

Bosnienkroater har tidigare hotat med att bojkotta valet i Bosnien-Herzegovina i oktober om inte vallagen ändras så att enbart de får välja den kroatiska delen av presidentrådet.

Den verkställande makten i Bosnien och Hercegovina är ett presidentråd som består av tre personer: en serb, en kroat och en bosniak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet