Redan på kongressen i höstas beslutade S om att återinföra arbetsmarknadsprövningen. Nu får en utredare i uppdrag att bland annat ta fram förslag på hur behovet av arbetskraftsinvandring ska kunna kontrolleras och prövas mot arbetsmarknadens behov.
Arbetsmarknadsprövningen går ut på att arbetstillstånd bara ska beviljas i yrken där det råder brist på arbetskraft. SD, KD och V står bakom ordningen medan M, C, L och MP motsätter sig den.
Allvarliga konsekvenser
Prövningen har funnits tidigare men togs bort 2008 av den dåvarande borgerliga regeringen. Enligt Ygeman har det tillsammans med andra avregleringar lett till allvarliga konsekvenser.
– Det har inneburit att arbetslösa och människor som fått asyl i Sverige har fått det svårare att komma i arbete, det kan vi aldrig acceptera. Vi ska ha ordning och reda på svensk arbetsmarknad och vi ska knäcka den organiserade brottsligheten. Sverige ska aldrig konkurrera med låga löner och dåliga arbetsvillkor, säger han.
”Cyniskt utnyttjande”
Johan Lindholm, ordförande för svenska byggnadsarbetareförbundet, som också medverkade på pressträffen, välkomnar utredningen. Dagens system är inte hållbart, enligt honom.
– Seriösa företag utkonkurreras av orseriösa. Det handlar i grunden om att få ned lönekostnaden till varje pris och att cyniskt utnyttja utländsk arbetskraft med hjälp av ett naivt regelverk.
Krav på arbetsmarknadsprövning kan bara införas för arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU och Norden.