Det var i september som skadorna på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 upptäcktes. Foto: Kustbevakningen/TT

Ryssland kritiserar på nytt Sverige för bristande insyn i Nord Stream-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland ifrågasätter om Sverige har ”något att dölja” om explosionerna i Nord Stream-gasledningarna förra året. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt nyhetsbyrån kritiserar Ryssland Sverige för att inte ha delat med sig av information om den pågående svenska utredningen av explosionerna i Nord Stream-gasledningarna, som inträffade i september förra året.

Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, säger enligt Reuters att Sveriges samarbete med ryska åklagare är ”förvirrande” och påtalar att Ryssland har rätt att ta del av detaljer i utredningen.

Zacharova anklagade också Sverige för att ”dölja” fakta om vad de svenska utredarna upptäckt och antydde att ”svenska myndigheter har något att dölja”.

– Kanske ryska utredare, i en objektiv utredning, kan komma fram till en obekväm slutsats (...) om vem som utförde detta sabotage- och terrordåd. Om vem som tänkte ut det och vem som utförde det, säger hon.

Rysk begäran avslogs

Det är inte första gången Ryssland framför krav på att få insyn i utredningen. I oktober skickade landets premiärminister Michail Misjustin ett brev till Sveriges dåvarande statsminister Magdalena Andersson (S) och begärde att ryska myndigheter skulle få ta del av utredningen, en begäran som Andersson avslog.

– I Sverige råder förundersökningssekretess. Exakt hur vi formulerar svaret arbetar vi med, sade hon vid en presskonferens.

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter skriver det svenska Utrikesdepartementet att det har noterat uttalandet.

– I Sverige är det rättsväsendet som hanterar utredningen och regeringen har därför inget ytterligare att tillägga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.