Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför säger Putin att han är redo att leverera gas via Nord Stream? SVT:s reporter reder ut vad det betyder. Foto: SVT/TT/Danska försvarsmakten

Därför pratar Putin om att leverera gas genom Nord Stream

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands erbjudande om att återuppta gasleveransen till Tyskland via det återstående röret i Nord Stream väcker många frågor. Hur kan man egentligen tolka förslaget?

Tre av fyra gasledningar skadades i samband med explosionen den 26 september. Det är det sista, intakta, röret i Nord Stream 2 som Putin nu säger sig vara redo att återuppta leveranser via.

– Ryssland är redo att börja leverera. Bollen ligger hos EU. Om de vill kan kranarna bara skruvas på, sa president Vladimir Putin i ett tal i Moskva under onsdagen.

Han nämnde även leveranser via Turkiet som ett alternativ. Men Tyskland gick strax därefter ut och nobbade erbjudandet.

– Oberoende av det möjliga sabotaget av gasledningarna har vi sett att Ryssland inte längre är en pålitlig energileverantör, sa Christiane Hoffmann, talesperson för den tyska regeringen,

Vad handlar Rysslands förnyade gaserbjudande om egentligen? Och hur kommer Turkiet in i bilden?

Hör SVT:s utrikesreporter förklara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.