S fortsätter öka medan SD tappar

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna forsätter att öka medan SD tappar. Det visar SVT/Novus partisympatimätning för maj månad.

– Sverigedemokraterna tappar för tredje månaden i rad. De har inte legat så här lång sen förra sommaren och är nu Sveriges tredje största parti, säger Elisabeth Marmorstein.

Klockan 16.00 besvarar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein dina frågor om det politiska läget.

Marmorstein svarar

Fredrik • Har andra länders sittande regeringar fått ett likartat lyft som Socialdemokraterna i Sverige?

Hej Fredrik, det ser lite olika ut men vi ser samma tendens i Danmark och Norge till exempel. Och det är ju inte alls ovanligt att väljarna sluter upp kring det ledarskap de har i en kris, så länge det ledarskapet inte trampar i klaveret.

Nu måste jag tyvärr logga ut för den här gången. Tack för alla era frågor, ledsen att jag inte hann svara er alla. På återseende!

J-Å • Stefan Löfven håller sig i bakgrunden med få framträdanden. Tror du att det är en medveten strategi (att vara återhållsam)?

Hej J-Å, jämfört med Anders Tegnell så kan man kanske säga att han hållit sig i bakgrunden men jag tycker nog att han har synts väldigt mycket. Precis i början var det inte så men sedan dess har han ju hållit pressträffar i stort sett varje vecka. När det gäller regeringens strategi så bottnar den som bekant i den svenska förvaltningsmodellen med självständiga myndigheter som regeringen i väldigt hög utsträckning lyssnar till. Vi har också ansvars- och närhetsprincipen som innebär att den myndighet som är ansvarig för en verksamhet i normala fall även är det i en kris. Nu börjar brister i den modellen bli tydliga vilket kommer debatteras under lång tid och sannolikt leda till förändringar när krisen väl är över.

Dan • Är migration/invandringsfrågan helt död nu?
Om så är fallet, vilken politisk fråga eller riktning kan
Sverigedemokraterna istället förväntas ta?

Hej Dan, migrationsfrågan har hamnat i skymundan men den är ju inte borta från dagordningen, den har tagit en paus. Och får SD som de vill så kommer den vara betydelsefull även inför nästa val. Det som möjligen skulle kunna desarmera frågan är om den parlamentariska migrationskommittén som ska vara klar i augusti, lyckas nå en bred överenskommelse. Jag tror dock inte att SD kommer stå bakom en sådan, inte V heller så vitt jag kan bedöma i dagsläget.

Nils • Jag tänker att Annie Lööfs tid som partiledare måste väl vara över efter denna långa frånvaro? Politiskt ligger väl knappast det Centerparti vi sett under Lööfs ledning rätt i tiden? Vem tar över, och i vilken riktning går Centern - fortsatt smal liberal politik i något som kan liknas en återvändsgränd eller går man tillbaka i ett mer allmänborgerligt spår med fötterna mer i "myllan"?

Hej Nils, jag tror din fråga är för tidigt väckt. Annie Lööf har fortsatt ett starkt stöd i sitt parti så vill hon sitta kvar så gör hon det. Vilken riktning C kommer ta efter Lööf avgörs förstås av vem som kommer efter och hur läget då ser ut för partiet. Men så här långt finns det en stor uppslutning internt kring den linje partiet valt. Inför nästa val kommer C med största sannolikhet gå till val på egen hand med beskedet att de stödjer den statsminister som ger dem mest liberal politik.

Lena • Kritiken börjar ju nu släppas fram mot regeringens hantering av denna pandemi. Statsminister Löfven har haft en tämligen defensiv och mer osynlig hållning i takt med att denna kris framskridit. Socialministerns insatser kan nog inte sammanfattas som annat än ett rejält magplask. Det här måste ju folk börja se igenom ganska snart? När går vi från gemensam samling till mer normal partipolitik igen?

Hej Lena, när det gäller den ekonomiska politiken så är den politiska vapenvilan bruten sedan länge där samtliga oppositionspartier har velat att regeringen ska göra mer. Nu har vapenvilan även börjat luckras upp när det gäller smittspridningen. Vi har en debatt om testerna, om smittan på våra äldreboenden och om coronakommissionen. Därmed kan vi räkna med en mer politiserad Corona-debatt framöver, särskilt om allt fler väljare börjar ifrågasätta den svenska coronastrategin. Men efterdebatten kommer fortsatt dröja, det kommer ta lång tid att utvärdera den här krisen.




Hans.G. • En mycket intressant fråga är om hela SVT styrs upp rent politiskt av vår sittande regering,eller hur har mätningen gått till när man påstår att (S)har ökat med hela ??8o/o enheter.......????......

Hej Hans, det är opinionsinstitutet Novus som gör våra mätningar. En liknande ökning för S syns även i andra opinionsmätningar. Och vi ser samma trend i flera andra länder, dvs att sittande regering ökar i krisen.

Benny • Om miljöpartiet fortsätter som dom gjort, tror du dom hamnar under spärren?

Hej Benny, de ligger onekligen farligt nära spärren men det gjorde de även inför förra valet då de räddades kvar av stödröster från S och V, enligt en mätning från Novus. De hoppas ju på en vändning efter den akuta krisen när vi kommer in i den fas då ekonomin ska återstartas igen. Då kommer de lägga allt sitt krut på klimatinvesteringar och grön omställning. Här kommer de vilja övertyga väljarna om att omställningen inte bara handlar om klimatet utan också om fler jobb, arbetslösheten kommer vara en av de viktigaste frågorna framöver. Huruvida de lyckas eller inte återstår att se som det brukar heta.

po • Hur kommer "coronaeffekten" att stå sig över tid? Och varför har den bara gynnat S medan MP, L och C verkar blöda lika mycket som innan?

Hej PO, kriseffekter brukar vara ganska kortvariga men den här krisen är ju unik så hur det blir den här gången är knepigt att sia om. Det avgörs av hur länge väljarna fortsätter att sluta upp kring den svenska coronastrategin och hur väl regeringen lyckas hantera den ekonomiska krisen. Att det är det stora partiet med de tyngsta ministerposterna som gynnas i en kris är inte ovanligt, så var det även för M efter finanskrisen.  




Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.