Faktum är att var fjärde väljare är ålderspensionär. Socialdemokraterna har redan en mycket stark ställning i denna grupp och hoppas förstås att stärka denna ställning ytterligare med utspelet om höjda pensioner.
Statsministerns förhoppning är att kunna ställa sitt vallöfte mot borgerliga partiers förslag till skattesänkningar i den kommande valrörelsen. Han räknar kallt med att hans eget parti ska gynnas av en sådan debatt.
Kritiken mot pensionssystemet har länge varit utbredd. Den pensionsöverenskommelse som nåddes 1994 har visserligen visat sig vara statsfinansiellt robust, men kritikerna menar att den genererar alltför låga pensioner. Socialdemokraterna och Stefan Löfven tillhör kritikerna, men har svårt att göra något på egen hand då förändringar i pensionssystemet kräver enighet över blockgränsen.
Moderaterna försiktigt positiva
Stefan Löfvens vallöfte om höjda pensioner ska alltså föras vidare in i pensionsarbetsgruppen. Det kommer att ske först efter valet i höst. Om det inte går att nå någon överenskommelse där säger Löfven att han är beredd att sänka skatten ytterligare för ålderspensionärer för att nå motsvarande effekt. Moderaterna har dock redan varit försiktigt positiva till statsministerns utspel i dag även om partiet hittills inte har velat binda sig vid några summor.
Flirten med pensionärerna är bara en del av Socialdemokraternas strategi inför valet. Övriga beståndsdelar återfanns i allt väsentligt i statsministerns tal i dag.
”Det starka samhället”
Intressant i sammanhanget är att Stefan Löfven nu försöker återuppväcka Gustav Möllers gamla uttryck om ”det starka samhället”. Syftet är att med en återblickande referenspunkt försöka fånga dagens tidsanda där många väljare känner oro och osäkerhet inför framtiden.
Gustav Möller var en inom socialdemokratin legendarisk politiker som bland annat var socialminister under andra världskriget. Ursprungligen var ”det starka samhället” en metafor för en utbyggd socialpolitik som skulle omfatta alla och därmed svetsa samman medborgarna till en solidarisk enhet. I Stefan Löfvens tappning får uttrycket delvis en annan innebörd som inte bara innefattar socialpolitiken och välfärden utan också kampen mot brottsligheten. Detta vidare trygghetsbegrepp har ju blivit en hörnsten i Stefan Löfvens politiska budskap.
Lag och ordning en ny hjärtefråga
I en tid då kriminalitet och rättsfrågor blivit allt viktigare för väljarna försöker Socialdemokraterna anpassa sig för att kunna ge relevanta svar inför den kommande valrörelsen. I talet idag gick Stefan Löfven ett steg längre när han dessutom slog fast att lag och ordning ska vara en socialdemokratisk hjärtefråga.
Han tog också upp migrationspolitiken i sitt tal och slog fast att den mer restriktiva politik som regeringen tagit intiativ till bör ligga fast. Det ”krävs att Sverige inte tar ett oproportionerligt ansvar”, underströk Löfven i sitt tal.
Men här fanns också mer traditionella socialdemokratiska ståndpunkter inför en valrörelse. Utöver utspelet om höjda pensioner till 1,2 miljoner ålderspensionärer fanns här till exempel löftet om 14 000 fler anställda inom välfärden de kommande fyra åren. Här fanns utfästelser om att sjukvårdsköerna ska kortas, att det ska bli fler ambulanser och att det ska bli enklare att få stöd vid psykisk ohälsa.
Ett starkt Sverige
Stefan Löfven slog också fast att grundprincipen i ett starkt Sverige ska vara att den som drabbas av sjukdom, arbetslöshet eller funktionsnedsättning ska känna stödet från ett helt samhälle. Denna utfästelse har förstås blivit enklare för statsministern att formulera efter en vecka där regeringen indirekt lovat en mer generös hållning både när det gäller sjukskrivningar och personlig assistans. Försäkringskassans chef avskedades och sparkraven på assistansersättningen drogs tillbaka.
Statsministerns tal rymde också alla de angreppspunkter vi kan förvänta oss av Socialdemokraterna mot de politiska motståndarna under valrörelsen. Här fanns bland annat kritiken mot sänkta inkomstskatter, privata företag i välfärden, religiösa friskolor, förändrad arbetsrätt och så förstås arbetskraftsinvandringen, som Socialdemokraterna vill begränsa kraftigt.
Stefan Löfvens tal innehöll också vad som kan tolkas som den ekonomiska ramen för partiets kommande vallöften. Statsministern pekade i sitt tal ut det ekonomiska överskottet till 50 miljarder kronor, vilket i så fall ger utrymme för omfattande vallöften inför den 9 september.
Och vallöften lär Socialdemokraterna behöva leverera för att kunna behålla regeringsmakten. SVT/Novus senaste väljarbarometer visar att partiet nu är nere på 26,9 procent, vilket är historiskt låga nivåer så här tätt inpå ett val. Socialdemokraterna är alltså i akut behov att vända den nedåtgående trenden. Det är i detta sammanhang dagens utspel om höjda pensioner ska ses.