Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren i klippet. Foto: SVT

S kallar Strömmer till justitieutskottet efter Kriminalvårdens larm om platsbrist

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården larmar om att fängelseplatserna inte kommer att räcka om alla Tidöavtalets förslag om hårdare straff skulle genomföras på samma gång.

Nu kräver Socialdemokraterna att Gunnar Strömmer (M) kallas till justiteutskottet för att förklara hur utvecklingen ska stoppas.

– Det är uppenbart att den politik som regeringen vill föra riskerar att kraftigt skada Kriminalvårdens verksamhet, säger Ardalan Shekarabi (S).

Regeringen och SD:s förslag om strängare straff kommer innebära ett kraftigt tryck på Sveriges fängelser.

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren sa i torsdagens 30 minuter att den utbyggnad som i nuläget är planerad inte kommer att räcka om alla förslag i Tidöavtalet skulle genomföras samtidigt.

Kräver att en plan presenteras

Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i justitieutskottet, säger att han reagerade starkt på de uppgifter som framkom i intervjun och att man nu kräver att justiteminister Gunnar Strömmer (M) kallas till justiteutskottet.

– Vi kräver att Gunnar Strömmer och regeringen presenterar en plan. Det har vi gjort i flera månader nu. En plan för hur regeringen vill göra för att inte skada Kriminalvårdens verksamhet, säger Shekarabi.

– Det framkommer ju tydliga uppgifter nu om att regeringens politik riskerar att skada Kriminalvårdens verksamhet, vilket kan leda till högre återfall i brottslighet, säger Shekarabi.

Shekarabi säger att regeringen måste anpassa tidsplanen till den verklighet som kriminalvården beskriver och lyssna på de förslag som Kriminalvården presenterat.

I en skriftlig kommentar till SVT svarar Gunnar Strömmer på Ardalan Shekarabis krav:

”Jag kommer gärna till utskottet och diskuterar dessa viktiga frågor”, säger han.

Behöver överväga alternativ till fängelse

Tidöpartierna har presenterat 13 förslag som Kriminalvården bedömer kommer få stor påverkan på kapaciteten i fängelserna.

Även Socialdemokraterna har presenterat ett flertal förslag om skärpta straff, bland annat för brott som är vanliga i kriminella nätverk.

Martin Holmgren på Kriminalvården säger däremot att man behöver överväga andra typer av åtgärder utöver att bygga ut fängelsekapaciteten för att myndigheten ska klara Tidöavtalets intentioner.

Han föreslår bland annat utbyggnad av frivården där fler kan få elektronisk fotboja och övervakning. Samt straffnedsättningar för de med kortare fängelsestraff och låg återfallsrisk.

13 Tidöförslag som bedöms få stor påverkan på Kriminalvården

1. Obligatorisk häktning i fler fall

2. Ansvaret för unga som är grovt kriminella

3. Straff för unga lagöverträdare

4. Fängelsepresumtionen avskaffas

5. Skärpta straff för gängrelaterad brottslighet

6. Dubbla straff för gängkriminella

7. Kriminalisering av deltagande i kriminella gäng

8. Skärpta straff för vålds- och sexualbrott m.m.

9. En ny påföljd: förvaringsdom

10. Dagens form av mängdrabatt avskaffas

11. Återfall ska straffas hårdare

12. Villkorlig frigivning

13. En utredning om att hyra anstaltsplatser utomlands

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.