I Fruängen ska Lars-Olof Blixt (S) och Catharina Piazzolla (S), valkretsordförande, ge sig ut och knacka dörr. Blixt har varit medlem i Socialdemokraterna sedan 1960 och är besviken över partiets dåliga opinionssiffror. Till höger: Statsminister Stefan Löfven. Foto: SVT/TT

(S)varta veckan: Så har partiets strategi misslyckats

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har aldrig tidigare haft ett så dåligt utgångsläge som inför höstens val. Senaste opinionsmätningen från Ipsos visar katastrofsiffror, och den interna kritiken har inte låtit vänta på sig.

S-föreningen samlas i Fruängen, Stockholm för att knacka dörr i området. Katastrofsiffrorna i opinionen landade nämligen mitt i “lilla valrörelsen”, som den kallas.

– Jag gick med i Socialdemokraterna 1960. Så det är ju ett par år sedan, och det gick utmärkt på den tiden, utan tvekan, säger Larsolof Blixt, ordförande i S-föreningen Fruängen.

Agenda

Bottenrekord

För 50 år sedan hade Socialdemokraterna 50,1 procent av folkets stöd. I det senaste valet låg den siffran på 31 procent.

Sedan 1960-talet har Socialdemokraterna rasat i opinionen och i valen historiskt sett. Foto: SVT Grafik

När väljarbarometern Ipsos i veckan mätte opinionen så kanade dock partiet ned till 24 procent. Ett bottenrekord för Socialdemokraterna.

– Det är förtvivlat naturligtvis. Man trodde att vi skulle gå upp från 31, förra valresultatet, men nu går vi tvärtom nedåt och det är klart att det känns ordentligt, det är en stor besvikelse, säger Larsolof Blixt.

”Bedrövlig situation”

SVT:s Agenda har talat med socialdemokrater i riksdagen och partistyrelsen som anonymt beskriver situationen som bedrövlig, samt att partiet måste prata välfärd och få bort invandringsfrågan som man inte kan vinna.

Två socialdemokratiska statsvetare håller med, men är oense om vägen framåt:

– Att anpassa sig till den här agendan – det bidrar bara till att man befäster den ytterligare och drar det politiska landskapet ännu mer i högerriktning, eller auktoritär riktning och det är ingenting som S tjänar på, säger Ulf Bjereld, statsvetare vid Göteborgs universitet och ordförande för socialdemokratiska Tro och solidaritet.

– Hur man än gör så blir det fel. Då måste man göra det på det sättet som blir minst felaktigt och det är att fortsätta den tuffa attityden i migrationsfrågan och sedan slänga på en annan symbolfråga, säger Stig-Björn Ljunggren, statsvetare vid Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet