S vill dessutom höja bostadstillägget för pensionärer. Foto: Claudio Bresciani/TT

S vill höja barn- och studiebidragen

Publicerad

Socialdemokraterna vill höja barn- och studiebidraget i sitt alternativ till regeringens budget. Dessutom vill man höja bostadstillägget för pensionärer.

– Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson bränner miljarder på skattesänkningar till de allra rikaste, säger S-ledaren Magdalena Andersson och fortsätter:

– Det är faktiskt helt verklighetsfrånvänt.

S säger därför nej till regeringens förslag att slopa avtrappningen av jobbskatteavdraget, vilket gynnar dem med högst inkomster.

I stället för regeringens jobbskatteavdrag, föreslår S en egen modell som ska vara mer "rättvis".

I den socialdemokratiska skuggbudgeten föreslås att barn- och studiebidraget höjs med 200 kronor per månad. För en familj med två barn innebär det runt 5 000 kronor extra per år. Förslaget kostar 5,3 miljarder kronor.

S vill också att höjningen av bostadsbidraget till barnfamiljer som har det tufft ska permanentas. De föreslår även att bostadstillägget för pensionärer höjs med 200 kronor per månad.

På fredag kommer S att presentera hela sin skuggbudget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.