Niklas Bolin är statsvetare vid Mittuniversitetet. Foto: SVT

Så analyserar statsvetaren valet i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Med de flesta kommunerna i länet färdigräknade och majoriteten av valkretsarna i landstingsvalalet likaså drar Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet, ett antal slutsatser. Bland annat att Miljöpartiet kanske är den största förloraren i valet.

– Det som framförallt är värt att notera är naturligtvis Socialdemokraternas kraftiga tillbakagång i många delar av länet. Särskilt i Sollefteå gör partiet ett mycket dåligt val. Det ligger naturligtvis nära till hands att härleda tappet till sjukhusfrågan. I landstingsvalet backar S preliminärt med cirka 13 procent. I Sollefteå är nedgången närmast katastrofal då man tappar mer än 30 procentenheter. Man tappar 19 % i kommunen – partiets största tapp i landet, säger Niklas Bolin.

Han noterar också att Sverigedemokraterna gör ett bra val i länet då man går framåt på samtliga nivåer i alla delar av länet.

Val 2018 – #dinröst

S och MP tappar

– Valets kanske största förlorare är Miljöpartiet. Partiet tappar platsen i såväl landstingsfullmäktige som flera av kommunerna. De marginaler man hade med sig till riksdagen saknade man i många kommunval. Det kommande mandatperioden blir närmast en ökenvandring för MP i länet.

I och med tappen för S och MP blir frågan om hur regionen och kommunerna ska styras en mer öppen fråga än tidigare.

Sjukvårdspartiet går framåt

– S har suttit i samtliga styren den gångna mandatperioden. MP och framförallt V har varit samarbetspartners. Det enda borgerliga partiet som varit med och lett en kommun är Centerpartiet som tillsammans med S och V styrt Sundsvall. Särskilt intressant blir att följa diskussionerna i landstinget. Här har också combackande Sjukvårdspartiet gjort ett bra val och preliminärt fått 10 procent. Inte omöjligt att allianspartierna tillsammans med Sjukvårdspartiet kan överta styret, säger Niklas Bolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet