Regeringens stora satsning i budgeten idag blir än en gång sänkta inkomstskatter för de som jobbar. De tidigare skattesänkningarna har svenskarna mest använt för att köpa nya prylar, enligt Handelsbankens chefsekonom.
– 80 procent av inkomstökningarna de senaste fem åren har gått till konsumtion. Det är mest prylar, varaktiga varor som vi kallar det för. Det ökar kanske tre gånger snabbare än förbrukningsvaror, säger chefsekonom Jan Häggström på Handelsbanken.
Sparande förvånar
Det handlar om köp av hemelektronik, möbler, inredning men också resor som svenskarna använt sina jobbskatteavdrag till senaste åren.
20 procent har gått till olika former av sparande. En siffra som Jan Häggström på Handelsbanken ändå tycker är anmärkningsvärt hög. Till stor del handlar det om bosparande, menar han.
Fyra jobbskatteavdrag har hittills gett 1815 kronor mer kvar på lönen för den som tjänar 28.100 kronor i månaden, en medianlön i regeringens räkneexempel. Ett femte jobbskatteavdraget ska ge ytterligare 273 kronor.
– Det är ju mer pengar i plånboken, även om man skulle vilja se att det var mer, säger Jan Johansson som tittar på ny platt-tv i en affär i Jönköping.
Vad ska du lägga de pengarna på?
– Det finns mycket. Man kan ju byta bil till exempel, successivt. Man kan också ha råd att resa lättare, säger Jan Johansson.
Vilken effekter väntas femte jobbskatteavdraget få?
– Jag tror det blir en stor effekt på konsumtionen igen. Och folk är mer optimistiska och då sparar man lite mindre. Så jag tror att konsumtionsökningen blir större av det här jobbskatteavdraget, säger chefsekonom Jan Häggström på Handelsbanken.