Torbjörn Sjöström, vd Novus, berättar om hur förtroendet för de olika partiledarna förändrats. Foto: Montage SVT

Så är väljarnas förtroende för partiledarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha ökat kraftigt i början av coronakrisen så verkar förtroendet för statsminister Stefan Löfven och hans regering nu mattas av. Samtidigt växer förtroendet för moderatledaren Ulf Kristersson, visar en undersökning från Novus.

På söndagen skulle den dragit igång – Almedalsveckan, men i spåren av coronapandemin är den likt mycket annat inställd. Det är dock inte bara så som coronakrisen gör avtryck på det politiska livet, den har också märkts tydligt i opinions- och förtroendemätningar, så också i den senaste Novusmätningen av förtroendet för partiledarna och regeringen.

Efter att ha ökat stort i förtroende i inledningen av krisen så verkar trenden nu brytas både för Stefan Löfven (-4) och för hans regering (-8), även om han fortsatt är den partiledare som har högst förtroende och är kvar på klart högre nivåer än innan coronapandemin. Förtroendetappet för Löfven ligger precis inom felmarginalen, men samtidigt i linje med partisympatiundersökningen som presenterades i veckan.

– Hans siffror är fortfarande stabila och på väldigt höga nivåer men vi ser en nedgång i samband med att coronapanedmin ändrar lite karaktär i det offentliga rummet. Det är inget ras som sådant men den uppåtgående trenden är bruten, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Uppåt för Kristersson

Den som ökar mest i undersökningen är Ulf Kristersson (+4) som går förbi KD-ledaren Ebba Busch och hamnar på en delad andraplats i förtroendeligan.

– Det var ganska väntat att han skulle öka och det bekräftar väljarbarometerns uppgång de senaste tre månaderna, säger Torbjörn Sjöström.

Andraplatsen delas med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som fortsätter sjunka från osedvanligt höga förtroendesiffror innan pandemin.

Tufft för Sabuni på ettårsdagen

I botten finns ledarna för de två partier som också har det tuffast i opinionen. Miljöpartiets båda språkrör Isabella Lövin och Per Bolund samt Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. För Nyamko Sabuni som tog över partiledarposten den 28 juni i fjol är de sju procenten i undersökningen ett rejält tapp jämfört med de strax över tjugo som hon hade i samband med att hon tillträdde.

– Framförallt är det att andelen som har lågt förtroende har ökat signifikant jämfört med föregående mätning. Nu är det långt fler som har negativt förtroende än som har positivt förtroende och andelen som har positivt förtroende var väldigt få redan innan så där kan det inte sjunka särskilt mycket, säger Torbjörn Sjöström.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1025 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år 18 – 25 juni 2020 med en svarsfrekvens på 63 procent.

Intervjupersonerna svarade på två frågor: ”Vilket förtroende har du för regeringen som helhet? ” och ”Vilket förtroende har du för följande partiledare?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.