Foto: TT

Så bestäms fastighetsavgiften

Uppdaterad
Publicerad

Senast taxeringsvärdena fastställdes var 2015. Men årets försäljningar ligger till grund för de värden som presenteras 2018.

Var tredje år är det dags för Skatteverket att införa nya taxeringsvärden. Senaste det skedde var förra året 2015. Då fick alla som har en villa eller ett radhus ett nytt taxeringsvärde för sitt hus som ska vara 75 procent av marknadsvärdet. För att ta reda på det har Skatteverket gått igenom alla försäljningar som skett två år tidigare det vill säga år 2013.

Nu är det alltså dags igen. Alla försäljningar som sker i år kommer att ligga till grund för de kommande taxeringsvärdena som presenteras år 2018. Vad Villaägarna har gjort är att gå igenom årets första sju månader samt de sista fem månaderna från förra året.

En fingervisning

På så sätt har man fått fram en bild hur mycket taxeringsvärdena har ökat de tre senaste åren. Eftersom året ännu inte är slut är det alltså inte en komplett undersökning utan Villaägarnas prognos ska ses som en fingervisning vad som händer med taxeringsvärdena.

Men om det inte sker något radikalt, exempelvis ett kraftigt prisfall eller en stor prisuppgång, är Villaägarnas prognos ändå en ganska bra uppskattning på vart taxeringsvärdena är på väg. En ännu bättre prognos presenteras av Skatteverket. Men då får man vänta till någon gång nästa vår då Skatteverket har gått i genom försäljningsstatistiken för samtliga månader under 2016.

Skillnader i undersökningarna

En annan skillnad mellan undersökningarna är att Villaägarnas statistik bara går ner på kommunnivå medan Skatteverket  har delat in Sverige i många fler värdeområden. Det gör att det kan finnas flera värdeområden i en kommun där priserna och därmed taxeringsvärdena kan variera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.