Så blev utfrågningen av Ulf Kristersson (M)

Uppdaterad
Publicerad

Han hoppades få frågor om energiförsörjning och kriminalitet. Men en stor del av söndagens utfrågning av moderatledaren och statsministerkandidaten Ulf Kristersson kom att kretsa kring moderaternas definition av utrikesfödda som inte kan försörja sig.

Enligt Moderaterna finns i dag 700 000 utrikes födda som inte kan försörja sig själva, något som sägs kosta skattebetalarna 132 miljarder kronor om året.

– Det innebär så klart problem för de som lever i utanförskap, för barn som aldrig ser sina föräldrar gå till jobbet. Men också ett problem för samhället eftersom arbetslinjen bygger på att man jobbar och betalar skatt som hjälper dem som inte kan jobba, säger Ulf Kristersson.

Val 2022

Men frågan är vad man menar med att inte kunna försörja sig – och innebär detta per automatik att man går på bidrag? Moderaternas definition inkluderar alla med en lön på 15 500 kronor i månaden eller lägre. Fast enligt siffror som SCB tagit fram åt SVT innebär det att även 163 000 studenter, föräldralediga och sjukpensionärer räknas med i Moderaternas grupp utlandsfödda som inte kan försörja sig.

Fast Ulf Kristersson håller fast vid moderaternas uppskattning.

– Det är klart att alla de här 700 000 individerna inte skulle kunna arbeta i stället. Men om de hade jobbat i samma utsträckning som svenskfödda så hade Sverige varje år sparat 57 miljarder kronor.

Men varför har ni med studenter?

– En student hoppas man ju verkligen kommer i arbete. Men min erfarenhet är tyvärr att det är många föräldralediga som inte gör det utan i stället får många fler barn och lever i trångboddhet, inte lär sig svenska och aldrig kommer in på arbetsmarknaden. 

Rättsäkerhet och hårdare straff

Dubbla straff för gängkriminella och anonyma vittnen är två förslag som Moderaterna ofta lyfter fram. Kristersson får frågan hur dubbla straff för gängkriminella ska få slut på gängskjutningarna.

– Dubbla straff betyder att de som begår de grövsta brotten i gängmiljöer låses in mycket längre. Det gör att när de sitter i fängelse kan de inte begå nya brott och de kan inte rekrytera nya ungdomar, det ger respit under en tid.

Enligt Kristersson kommer gängkriminaliteten forsätta öka om inte politiken läggs om radikalt med skärpta straff och anonyma vittnen. Att en utredning gjord av Sveriges högsta domare inte delar den slutsatsen, utan menar att det kan påverka rättsäkerheten negativt, tar han inget intryck av:

– Jag är för rättssäkerhet. Men att gömma grov brottslighet bakom rättssäkerhet tror jag är fel. Jag tror att förlusterna i rättssäkerhet blir mycket allvarligare av alla mord som inte klaras upp och gängkriminaliteten som biter sig fast i vissa områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet