Polisen rekommenderar att flakvärdar håller koll på säkerheten. Foto: Anders Wiklund/TT

Så blir studentflaket säkert

Uppdaterad
Publicerad

Bland många unga som tar studenten är att åka studentflak efteråt en av höjdpunkterna. Efter flera allvarliga olyckor under tidigare år har firandet dock blivit hårdare reglerat.

I dag så är det utspring och flakåkande i Uppsala, men först måste ekipagen besiktigas av polisen.

– Förut åkte vi ut till skolorna men nu görs allt på ett och samma ställe. Då ska allt vara färdigt så om inte stereoanläggningen är monterad får man fixa det innan vi godkänner, säger Örjan Brodin som är kommunpolis i Uppsala/Knivsta.

Studenten i Uppsala län 2018

Egentligen är det förbjudet att åka på flak eller släp, men det görs undantag för studentflak eller karnevalståg, förutsatt att vissa krav uppfylls.

– Det får ju inte sluta i en allvarlig olycka, det är bara är så, säger Örjan Brodin.

Han säger att det brukar vara väldigt positiv stämning under dagen, men att det ändå brukar vara några som blir stoppade av polisen.

– Det är alltid några ekipage som missköter sig och det har hänt att hela klassen får kliva av.

19-åring omkom i Visby

Under 2014 så inträffade flera allvarliga olyckor när firande ungdomar föll av studentflak och en ung man hamnade i koma efter att ha slagit bakhuvudet i en vägbro. Två år senare avled en student i Visby efter att han fallit av ett släp och blivit överkörd. Som en reaktion på de händelserna är polisen och Transportstyrelsen nu tydliga med vilka regler som gäller.

Förra året inträffade det inte några allvarligare olyckor i landet och Örjan Brodin hoppas på att den goda trenden fortsätter.

– Det ska vara en minnesvärd och positiv dag.

Detta gäller

Polisen måste nu bland annat meddelas om vilken väg ekipaget ska ta, vilken tid det ska åka, hur många som ska vara ombord och vem som är ansvarig för transporten. Annars kan polisen stoppa fordonet.

Transportstyrelsen kräver att föraren är minst 21 år gammal, har haft rätt behörighet i två år och inte kör fortare än 20 kilometer i timmen. Det ska också hela tiden gå att kommunicera med passagerarna.

Väl ombord ska passagerarna kunna sitta och stå säkert, med minst 110 centimeter höga skyddsräcken som står pall för tryck från flera personer. Det är förbjudet att kasta saker från flaket och att dricka starkare dryck än folköl (om man är under 20 år gammal). Dessutom rekommenderas att en eller två flakvärdar ska vara ombord och hålla koll på säkerheten.

På sin hemsida tipsar polisen om hur studenter kan fira på ett säkert sätt på både flaket och på studentfesten.

Olyckor på studentflak

Trollhättan, 2014: När en lastbil ska passera en bro så slår en student som sitter på flaket i bakhuvudet. Han skadas svårt, ligger i koma i två veckor och får allvarliga men.

Kungsbacka, 2014: En 19-årig man får allvarliga skador när han faller av ett flak i en vägkorsning och slår i huvudet.

Visby, 2016: 19-årig man omkommer efter att han fallit från ett studentflak som körs av en traktor. Han hamnar mellan traktorn och släpet och blir överkörd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Studenten i Uppsala län 2018

Mer i ämnet