Juristen Olle Haglund och en väg med potthål

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har du fått en skada på din bil? Här reder juristen Olle Haglund ut hur du bör agera: ”Ta upp mobilen och dokumentera.” Foto: SVT

Det har du rätt till om du råkar ut för ett potthål

Uppdaterad
Publicerad

Potthålen har blivit allt vanligare på våra vägar nu när snön smälter bort. Men hur ska du agera om olyckan är framme? Juristen Olle Haglund ger sina bästa tips på hur du bör agera.

Årets vintermånader, med växlande plus- och minusgrader, har ställt till det extra mycket ute på vägarna. Att bilister kör ner i djupa gropar i vägbanan, så kallade potthåll, har blivit allt vanligare.

Enligt juristen Olle Haglund kan det bli en lång och utdragen process om man råkat ut för den här typen av olyckor, säger han i SVT:s Aktuellt.

– Man måste bevisa att de här väghållaren har varit försumlig eller oaktsam i sitt ansvar för vägen, säger Olle Haglund och fortsätter:

– Man kan till exempel prata med vittnen, kanske grannar som bor i närheten som kan se att den här skadan har funnits en längre tid.

”Krävs stark bevisning”

För att underlätta en eventuell rättsprocess är det är viktigt att ta reda på väghållaren, vem bär ansvar för vägen, tipsar juristen vidare.

– Det krävs en ganska stark bevisning för den enskilde bilisten som har råkat illa ut.

Se vad du ska göra om du råkar ut för en olycka med potthål i videon ovan.

Det här är ett potthål

En vägskada som uppstår i vägens beläggning. På vintern kan potthål utvecklas när vatten tränger ner i små håligheter i samband med att temperaturen ligger runt noll.

När vattnet växlingsvis fryser och tinar, spränger den expanderande isen sönder håligheten och gör den större.

Potthål kan också uppstå på sommaren när vattnet ligger i små hål i vägen. Vattnet tillsammans med trafiken kan skapa en utmattning som utökar håligheten. Ju äldre beläggning, desto större risk för potthål.

Källa: Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.