Foto: SVT

Så drabbas Karlstad av skyfallen

Publicerad

Mer regn och kraftigare skyfall som kommer allt tätare är vad vi har vänta oss i klimatförändringarnas spår. Det här ställer nya krav på framför allt städerna som inte är byggda för framtidens skyfall. Nu har Karlstad kommun kartlagt stadens svaga punkter.

I Karlstad finns flera så kallade lågpunkter. Det är ställen där vattnet samlas om inte ledningsnät eller andra vattenavledningar inte längre räcker till. För att ta reda på var Karlstad är som mest sårbart vid skyfall har kommunen låtit ta fram kartor som visar var de här lågpunkterna finns och vilka delar av staden som riskerar att bli stående i vatten. Romstad och Hagaborg är exempel på två områden som pekas ut på kartan. Våxnäs handelsområde är också ett problemområde.

– Det är väldigt mycket asfalterat. Det finns inte så mycket gröna ytor eller andra områden där vattnet kan gå ner i marken. Det innebär att vid ett skyfall så går vattnet direkt ner i ledningarna och dagvattensystemet här är inte dimensionerat och kan inte ta hand om de här stora mängderna vatten, säger Anna Sjödin som är översvämningssamordnare på Karlstad kommun.

#vårtklimat

Ännu inte beredda

Men många kommuner är oförberedda. Det anser den kommunala VA-organisationen Svenskt Vatten. Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ser att många kommuner kan göra mycket mer.

– Ett skyfall kan drabba precis var som helst och man kan inte gardera sig helt. Däremot kan man ha vidtagit åtgärder och vara beredd på att det kan inträffa. Man behöver fundera på hur man tar hand om dagvatten så att det inte svämmar över. Det gäller ju att ledningar och system ska kunna ta hand om det som kommer så fort vid ett skyfall, säger Barbro Näslund Landenmark, expert på naturskador på MSB.

Parker istället för rör

Svenskt vatten pekar på att skyfall inte är en fråga bara för kommunernas Vatten- och avloppsavdelningar. Hela samhällsplaneringen måste anpassas och städerna byggas för att klara att leda bort mycket vatten på en gång. Lösningen är inte större avloppsrör.

– Nej, det kommer att vara väldigt svårt, Det kommer att vara väldigt stora ledningar med för dåligt flöde större delen av tiden som på många ställen inte ens får plats. Dessutom är det ett väldigt dyrt och ineffektivt sätt. När man integrerar de här frågorna i samhällsplaneringen kan man bygga både smartare och vackrare med mer grönytor och uppsamlingsområden, säger Anna Linusson, vd på Svenskt vatten.

Bollplan kan bli vattenmagasin

I Karlstad jobbar man nu för att hitta olika sätt att avlasta ledningsnäten från allt vatten och försöka undvika framtida översvämningar.

– Det kan vara till exempel att man har en grön yta melan väg och cykelvägen där både snön och vattnet kan rinna av. Man kan använda och leda ut vatten på en fotbollsplan för där gör det inget om vattnet kan stå ett tag innan det rinner ner i marken, säger Anna Sjödin.

– Man kan göra ganska mycket men det kräver att vi börjar jobba med det ganska omgående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet