Anna Benson, vd för en stor leverantör av granar, ger sina fem tips på hur du får en fin gran.
1. Välj en färsk gran som är huggen så sent som möjligt. Bäst är om du kan hugga den själv och då är det bästa att göra i slutet av november.
2. Gör ett färskt snitt i stammen precis innan du tar in granen. Det gör att du öppnar upp så att vattnet kan sugas upp. Det är ungefär som att snitta blommor innan man sätter dem i en vas.
3. Låt granen mellanlanda på ett svalt ställe i ett dygn innan den får komma in i värmen, så att den inte får en chock när den går från minusgrader till plusgrader. Ett garage eller en trappuppgång funkar fint. Ju mer norrut i landet som du bor, desto viktigare är detta steg.
4. När granen väl kommer in i värmen är den törstig. Den kan drick flera liter vatten det första dygnet, så då måste du vara nog med att ta hand om den. Det betyder vattna, vattna och vattna!
5. Placera inte granen nära en värmekälla, så håll den borta från element och öppna spisar. Golvvärme är också en bov för granen.