Mycket talar för att våra kläder är en större bov än kosmetika och hudvårdsprodukter när det gäller att släppa ifrån sig mikroplaster. Plasterna kan fastna i fiskarnas gälar och små djur kan tro att de är mat. Så vad kan du och jag göra för att minska plasten från våra kläder?
1. Shoppa mindre
Det allra bästa tipset är också det tråkigaste: handla mindre. I alla fall nytt. Och om du ska handla nytt så tänk på vilket material du köper och att det ska kunna leva länge.
– Det absolut viktigaste är att ta hand om sina saker och ta hand om dem länge, handla hellre i second hand-butiker än köp nytt, säger Anna-Lisa Persson, textilansvarig på Sveriges konsumenter.
2. Undvik värstingmaterial
Fibrerna i syntetiska kläder som polyester, nylon och akryl görs av olja och är problematiska för miljön. Återvunnen polyester tär inte på naturresursen olja men tyvärr är den ett problem ur en annan miljöaspekt: när vi tvättar syntetiska kläder så släpper de ifrån sig små plastpartiklar som läcker ut och skadar livet i haven.
Fleece är en värsting när det gäller att släppa ifrån sig plastfibrer. Varje gång du tvättar en fleecetröja lossnar mer än 1.900 små plastpartiklar med gifter som följer med sköljvattnet ut.
Men innan du väljer bort fleece, titta vad den är gjord av. Fleece är nämligen inte ett material utan en beskrivning av hur tyget är stickat.
– Just fleece av polyester bör man undvika, och jag skulle tro att det är 90 procent av all fleece.
3. Tvätta mindre – vädra mer
Som sagt: Syntetiska kläder släpper ifrån sig mycket stora mängder mikroplaster när de tvättas. Är dina kläder inte synligt smutsiga så kan det räcka med att vädra istället för att tvätta i onödan.
4. Satsa på miljövänligare textil
Ekologisk eller BCI-märkt bomull, lin, hampa och lyocell, är exempel på mer miljövänliga material.
– Lin och hampa kan tyvärr vara lite hårt och inte så skönt men ur ett miljöperspektiv är det mycket bättre än konventionellt odlad bomull eller syntetiska kläder, säger Anna-Lisa Persson.
Ull är relativt bra för miljön men får släpper ut en hel del metangas vilket också påverkar miljön.
5. Lita inte för mycket på butikernas egen miljömärkning
Många av de stora kedjorna har en egen hållbarhetslinje, men eftersom de själva sätter reglerna så varierar det hur miljövänliga kläderna faktiskt är.
– Min sambo blev för ett tag sedan ”lurad” och kom hem med en tröja som var miljömärkt med klädkedjans eget märke, men bara 50 procent var ekologisk bomull, så resten var ju inte så miljövänlig, säger Anna-Lisa Persson.
6. Använd din konsumentmakt
Klädtillverkare vill ju gärna sälja så mycket kläder som möjligt. För att få dem att prioritera hållbarhet så måste det skapas ett tryck från oss som köper kläderna, menar Anna-Lisa Persson.
– Stora förändringar måste ske hos båda, vi konsumenter måste förändra hur mycket vi köper och vilka krav vi ställer, producenterna måste förändra vad man producerar. Redan i designfasen bör man tänka på hur plagget ska få ett långt liv och till exempel göra det lätt att byta ut en dragkedja.
Och återigen handlar det om hur mycket vi handlar.
– Miljömärkning kan inte kompensera stor konsumtion. Köper man tre nya jackor varje år så är det inte hållbart i alla fall.
Om Friktion
Världen engagerar. Med reportage, fakta och analys tar vi upp de stora frågorna i vår tid. Frågorna som skaver lite. Människa och miljö, krig och konflikter – Friktion handlar om den värld vi alla delar. Du hittar alla våra klipp och ämnena vi fördjupar oss i på SVT Play, SVT Nyheter och på sociala medier.