Foto: TT

Bildt får kritik av kidnappade Johan Gustafssons familj

Publicerad

Familjen till Johan Gustafsson, som kidnappades i Mali 2011, riktar kritik mot den dåvarande utrikesministern Carl Bildt (M) i en ny radiodokumentär om fallet. Det gick över två år innan dåvarande utrikesministern hörde av sig till familjen.

– Det kändes ju jättekonstigt att vi aldrig hade träffat Carl Bildt. Jag förstår att det här är ett knivigt fall, men han är ju ändå Sveriges representant för utrikespolitiken, säger Johans syster Victoria Gustafsson i Sveriges Radio-dokumentären.

I Sverige är det polisen som utreder fall där svenska medborgare kidnappats utomlands, i nära samarbete med utrikesdepartementet. När Johan Gustafsson kidnappades 2011 var Carl Bildt (M) utrikesminister. Först efter två år och tre månader stämde han träff med Gustafssons familj, det berättas i en ny radiodokumentär av Fernando Arias, SR-korrespondent i New York.

När familjemedlemmarna fick beskedet om kidnappningen fick de tydliga instruktioner om att hålla alla uppgifter inom familjen.

Svensk man kidnappad i Mali

– Vi fick förklarat för oss att al-Qaida skulle hålla koll på oss och vad vi gjorde och sa i pressen. Vi skrämdes våldsamt av det polisen sa till oss och förstod att det var viktigt att vi var tysta – vår brors liv hängde på det, säger systern Victoria till Sveriges Radio.

Yngsta systern Ella som är bosatt i Toronto fick inte ens berätta vad som har hänt för sina rumskamrater.

Wallström kontaktade inom några veckor

Carl Bildt skriver i ett mejl till Sveriges Radio att han arbetade ”mycket intensivt” med fallet, och att han var ”ytterst angelägen om att framhålla att Johans fall var ett fall för polisen”. Han skriver att han ville signalera att ”vi inte var mottagliga för någon mån av utpressning”.

Victoria Gustafsson säger att när Margot Wallström (S) tog över som utrikesminister kontaktade hon familjen inom några veckor och ville träffas.

Johan Gustafsson direkt efter hemkomsten. Foto: Deep Sea Productions

– Jag kan inte säga att hon [Wallström] har gjort mer än vad Carl Bildt har gjort, jag kan inte säga att den ena är bättre än den andre, men det är ganska stor skillnad på bemötandet, säger Victoria Gustafsson.

Polisens kidnappningsgrupp

Däremot ger familjen polisen beröm för deras arbete med att stötta. Det finns en specialiserad grupp inom polisen som jobbar med kidnappningar. Genom tidigare fall och internationellt samarbete med andra polismyndigheter tror de sig veta hur kidnapparna kommer att agera. Och det är av yttersta vikt att så lite som möjligt läcker ut, för att förhandlingsläget med al-Qaida inte ska påverkas.

Familjen beskriver det som att en helt ny värld öppnades. De har aldrig tidigare haft någon liknande kontakt med myndigheter.

– Jag kände direkt ett förtroende för dem och förstod att de både försökte lugna ned oss och få oss att förstå att vi inte skulle prata, säger Victoria.

P1 Dokumentär: Kidnappad av al-Qaida

Dokumentären av Fernando Arias släpps som podd i två delar och i Sveriges Radio Play fredagen den 22/9 kl 06.00. Del 1 sänds i P1, söndag 24/9 kl. 15.03. Del 2 sänds söndag 1/10 kl. 15.03.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet