I Sverige slänger vi i genomsnitt 8 kilo kläder varje år. Och ju mer kläder vi köper och slänger, ju sämre verkar kvalitén bli på det vi tar på oss.
– Vi får in en del plagg som har gjorts för 60 år sedan som fortfarande är fina. Men vi ser också helt nya kläder i bomullsmaterial som inte har överlevt användningen, säger Maria Lagerman, verksamhetsledare på Stockholms stadsmission Remake, där man tillverkar kläder av second hand-material.
Slita ut kläder bäst för miljön
Det finns många sätt för att förlänga ett plaggs livscykel: köpa begagnat, låna, byta och sy om, bland annat. Men det enskilt viktigaste du kan göra som privatperson är att använda och laga de kläder du redan har, visar en undersökning från Chalmers.
Maria Lagerman tycker inte att man ska dra sig för att göra om ett plagg man gillar, men inte längre tycker att man kan använda.
– Den enklaste frågan du kan ställa är: finns det något jag kan lägga eller klippa bort? Om du har en sliten kant, kan du klippa bort den och göra en ny fåll, eller kan du ha den rå? Om du är säker på din egen stil och vad du gillar är det lättare att värdesätta de kläder du har och ge dem ett längre liv.
Jeans och skjortor trendigast att laga
Enligt Maria Lagerman är jeans ett av de plagg som flest väljer att vårda och reparera. Knän lappas, sömmar lagas och ibland blir tyget till nya saker som väskor eller kuddar.
– Jeans är ett tacksamt material att jobba med och det är jättebra att det får en längre livscykel eftersom det kräver så mycket resurser vid tillverkning.
Skjortor är också populärt att sy om.
– Skjortor är ofta tillverkade i ett tyg med bra kvalitet. Det är ett tidlöst plagg men vissa detaljer byts ut, till exempel hur stor kragen är. Kragen blir också snabbare sliten än andra delar. Då kan man ta bort och göra en kraglös skjorta. Det är ett sätt att ta hand om det, säger Maria Lagerman.