Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska du ut och resa i sommar? Här är tre saker du bör ha koll på innan du lämnar hemmet. Foto: SVT

Det här ska du tänka på innan du bokar semesterresan

Uppdaterad
Publicerad

En vanlig hemförsäkring och reseskyddet räcker ofta långt om du ska ut och resa en begränsad tid. Men vad gör man om flyget ställs in, man blir sjuk eller om något oförutsett inträffar på semesterresan?

Här är svaren på några av de vanligaste frågorna om vad som egentligen gäller på utlandssemestern.

Vad täcker min hemförsäkring?

Hemförsäkringen ger ett bra grundskydd och räcker vanligtvis i 45 dagar, vilket brukar vara tillräckligt för en utlandssemester. Ska du vara borta längre än så kan du förlänga reseskyddet eller köpa till en separat reseförsäkring.

Reseskyddet täcker kostnaderna om du blir akut sjuk eller råkar ut för en allvarlig olycka på resan.

Du är också vanligtvis försäkrad för vissa katastrofer, till exempel översvämningar eller terrorattentat, genom katastrofskyddet. Då kan du få ersättning för omedelbar hemresa till Sverige. Dock måste UD, när katastrofen utbryter, avråda från resa till det aktuella området för att skyddet ska gälla.

Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller just för dig.

När behöver jag en separat reseförsäkring?

Om du inte har en hemförsäkring är det bra att teckna en separat reseförsäkring, eller om du ska vara borta längre än 45 dagar.

Det finns också en speciell klausul som innebär att du behöver en tilläggsförsäkring ifall du ska ägna dig åt ”riskfyllda aktiviteter” på resan. Det kan vara till exempel bungyjump, dykning eller bergsklättring. Hemförsäkringen täcker vanligtvis inte skador som uppstår under sådana aktiviteter.

Mitt flyg ställdes in eller blev försenat – vad gör jag?

Flygbolaget ansvarar för ersättning om ditt flyg blir inställt eller försenat. Du ska därför kontakta flygbolaget så snart som möjligt och ha kvitton och annan dokumentation tillgänglig som stärker det försenade eller inställda flyget.

Det gäller också om du har bokat resan via ett resebolag eller en resebyrå. Sajter som till exempel Flygresor, Skyscanner och Momondo är bara ansvariga för att själva bokningen går rätt till, och inte för att ersätta dig om något går snett. Flygbolaget ska också ersätta kostnader för mat, dryck och eventuell övernattning.

Du kan också anmäla förseningen till ditt försäkringsbolag, som ersätter förseningar på 6-12 timmar.

Vilka länder är det säkert att åka till?

På UD:s hemsida kan du se ambassadens reseinformation för alla länder. Där står det tydligt ifall UD avråder från resa till ett land eller ett visst område.

Om UD avråder från resa gäller vanligtvis inte reseskyddet via hemförsäkringen. Därför är det bra att kolla en extra gång med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

Måste jag skriva upp mig på UD:s Svensklistan?

Nej, det måste du inte. Men Svensklistan används för att UD eller den lokala ambassaden ska kunna få tag i dig om en krissituation uppstår.

Du anmäler dig till Svensklistan på UD:s hemsida.

Vad är force majeure?

Begreppet force majeure innebär att oförutsedda och extraordinära händelser gör att en avtalspart inte längre måste uppfylla ett avtal. Det kan till exempel handla om naturkatastrofer eller krig.

Det betyder att försäkrings- eller resebolagen i praktiken kan neka dig ersättning eller hjälp om något sådant inträffar. Försäkringsbolagen kan dock inte hävda force majeure hur som helst, utan måste själva vara drabbade av en omständighet som gör att de inte kan betala ut ersättning.

Vad behöver jag när jag reser utomlands?

Det är viktigt att ha med sig en giltig id-handling när man reser. För många länder krävs ett pass, men i vissa EU-länder räcker det med ett nationellt id-kort. Dubbelkolla vad som gäller för ditt resmål.

Det är också bra att ha med sig tillräckligt med pengar. I många länder är kortbetalning inte lika vanligt som i Sverige, se därför till att ta ut kontanter innan du åker iväg.

Reseförsäkringen är också viktig och ingår som sagt ofta i hemförsäkringen, men det är bra att kolla upp vad som gäller för just dig och dem du ska åka med. I vissa länder rekommenderas det också att du är vaccinerad mot särskilda sjukdomar.

Har jag rätt att avboka min resa och få pengarna tillbaka?

Det beror på. Har du köpt din resa direkt genom flygbolaget måste du ha köpt till ett avbeställningsskydd för att få pengarna tillbaka. Det skyddet gäller dock bara i vissa fall och skiljer sig från bolag till bolag.

Samma sak gäller för paketresor. Ibland ingår avbeställningsskydd i din hemförsäkring, ibland går det att lägga till. Kolla vad som gäller innan du bokar resan.

Jag ska på tåg/bilsemester – vad gäller då?

Samma villkor gäller med reseskyddet i hemförsäkringen. Blir ditt tåg försenat ute i Europa har du rätt till ersättning enligt tågförordningen, och det är tågbolaget som ansvarar för det.

Om du ska ut och bila är det bra att se till att också bilen är försäkrad. För att få hjälp eller ersättning vid skador på bilen måste du ha minst en halvförsäkring.

Jag har ett blått kort som jag tror är viktigt – vad är det? för något?

Det är med stor sannolikhet ditt EU-kort, som du fått av Försäkringskassan. Kortet gäller i alla EU-länder, inklusive Storbritannien och Schweiz, och ger dig rätt till nödvändig medicinsk vård när du vistas där. För resor inom Norden behöver du inte ha med dig kortet.

Kortet är gratis och gäller i tre år. Kolla gärna i god tid före resan ifall kortet fortfarande är giltigt, så att du annars hinner beställa och få hem ett nytt. Du beställer via Försäkringskassans hemsida.

Får jag resa ensam med mitt barn om den andra föräldern inte är med?

Reglerna varierar från land till land. Flygbolag och resebyråer kan också ha egna regler. I vissa fall krävs ett intyg från den andra föräldern på att barnet får resa med endast en förälder, alltså ett föräldramedgivande.

Det bästa är alltså att kolla med både flygbolaget och landets ambassad. Om ett intyg krävs finns ofta färdiga sådana att ladda ner och skriva under.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.