Elsa Billgren är bloggare och aktuell med podcasten Billgren Wood tillsammans med Sofia Wood. Foto: TT

Så fyndar du på loppis – och undviker impulsköp

Uppdaterad
Publicerad

Tidig höst innebär slutet på loppissäsongen. Bloggaren och fyndexperten Elsa Billgren ger sina bästa tips på hur du hittar kapen som håller länge – både fysiskt och stilmässigt.

Efter många år av träning har hon utarbetat en känsla för vad som utgör ett bra loppisköp. Men alla är inte lika rutinerade som Elsa Billgren, och en vanlig erfarenhet är att något som först såg ut som ett fynd i efterhand visar sig vara ett överflödigt impulsköp som aldrig blir använt.

– Det som är roligt med loppis är att låta fantasin flöda utan att det gör skada på vare sig miljön eller plånboken. Man måste utveckla ett loppis-jag och fråga sig själv vad man gillar.

Ledord och listor

Listor över sådant man är ute efter – både luftfyllda idéer och sådant man faktiskt behöver – är en början. För att inte trampa snett använder Elsa Billgren olika ledord i jakt på nygamla prylar.

– Det är inspirationsord som till exempel ”tesalongen” eller namnet på en designer man tycker om. Sakerna man köper ska stämma överens med minst ett av ledorden, helst flera. Om föremålet inte stämmer in på något ledord får man fråga sig om det verkligen är något man vill ha och kommer att använda.

Föremål med själ

Förmågan att avgöra om något är av bra kvalitet skaffar man sig framförallt genom erfarenhet, menar hon. Men det finns vissa kännetecken att gå på.

– Ofta är det något som har en berättelse och sitter ihop på ett fint sätt med både en praktisk och en konstnärlig tanke bakom, det känns liksom att det finns en själ i föremålet. Saker av naturliga material till exempel glas, sten, olika metaller, bomull, ull och siden håller ofta länge.

”Ska hålla en livstid”

Något som ofta går att fynda på hösten är möbler från sålda eller utrensade sommarhus, till exempel korgstolar, cafébord och utemöbler. Men bara för att det finns fynd ska man inte köpa för köpandets skull, enligt Elsa Billgren. Hon tycker att samtidens prat om konsumtion och miljö rimmar bra med att fynda på loppis.

– Man måste våga kliva in i sin inre loppisnörd och bry sig om sina föremål. En tallrik är till för att hålla en hel livstid, och inte bara rent fysiskt utan du ska kunna tycka om den så länge.

De tre viktigaste råden till den som vill fynda är annars enkla:

• Kom i tid

– Om du inte kommer tidigt har du inte en chans. Kom minst 20 minuter innan det öppnar. De bästa grejerna ryker efter 30 sekunder.

• Ta med kontanter

– Det är bara rookies (nybörjare) som använder Swish. Det är lättare att använda kontanter vid prutning, och vissa kanske inte ens använder Swish.

• Kom i gott sällskap

– Gå på loppis med likasinnade personer som inte stressar. De kan även hjälpa dig att avgöra om du ska slå till på något som du är tveksam till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.