En person med blont hår står vid ett fönster med lila randiga gardiner, iklädd en mönstrad blus under en mörk kofta. I bakgrunden syns en tavla med ett naturlandskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var fjärde kvinna utsätts för penetration mot sin vilja, enligt FHM. Stina Holmberg, enhetschef på Brå, svarar på frågan om hon tycker att samtyckeslagen är tandlös. Foto: Viktoria Bank/TT

Så har domarna förändrats sedan samtyckeslagen

Uppdaterad
Publicerad

2018 infördes samtyckeslagen – nu har Brå släppt sin rapport om utvecklingen sedan dess.

Efter lagändringen om frivillighet har andelen fällande domar för de ”nya” fallen ökat drastiskt, enligt myndigheten.

– Och det säger någonting om att åklagare och domstolar i större utsträckning fått en samsyn, säger utredaren Stina Holmberg.

Våldtäktsanmälningarna har ökat sedan flera år tillbaka.

Men hela ökningen av anmälda våldtäkter sedan 2018 handlar om den ”nya” typen av våldtäktsfall, alltså att de inte skett genom frivillighet, enligt Brås rapport.

Närmare hälften av de fallen handlar om tonåringar, och medianåldern för de målsägande är 20 år.

10 procent av fallen leder till åtal

Våldtäktsåtalen ökade efter att lagen ändrades. Polismyndigheten lägger nu också mer utredningsresurser på våldtäkter, men det har inte lett till en större uppklaring, enligt Brå.

– Det tycker jag är viktigt att komma ihåg i den diskussion som är idag runt rättsosäkerhet, att det är bara runt 10 procent av anmälningarna som leder till åtal, säger utredaren Stina Holmberg på en presskonferens.

Fler fällande domar för ”nya fall”

Vad gäller fällande domar kring de ”nya” fallen har de ökat, från 54 procent 2019 till till 78 procent 2023.

– Det säger någonting om att åklagare och domstolar i större utsträckning fått en samsyn kring vad det är som krävs för att man ska åtala och fälla, och uppnå kriterierna för en våldtäkt, säger Stina Holmberg.

Många försvarare är fortsatt kritiska mot lagen och pekar på stora brister i rättssäkerheten. Och Brå anser fortsatt att den nya lagen kan vara svår att använda.

”Även om reglerna om frivillighet tycks gå att tillämpa utan större problem i många fall, innebär det i en del fall en svår balansgång mellan målsägarnas legitima skyddsintresse, och grundläggande krav på rättssäkerhet för den tilltalade. Den balansgången är särskilt svår när det gäller att bedöma om en handling ska betraktas som oaktsam våldtäkt”, skriver myndigheten i sin rapport.

Det här är samtyckeslagen

Den 1 juli 2018 ändrades lagstiftningen när det gäller våldtäkt, så att lagen nu bygger på avsaknad av frivillighet i stället för på förekomst av våld, hot eller att målsäganden befunnit sig i en särskilt utsatt situation – den så kallade ”samtyckeslagen”.

För att se om en handling bryter mot lagen ska domstolen bedöma om frivilligheten uttryckts genom ord, handling eller på annat sätt.

Samtidigt som lagen ändrades infördes den nya brottsrubriceringen ”oaktsam våldtäkt”. Med det avses att gärningsmannen inte var medveten om att den andra parten inte ville delta, men insåg eller borde ha insett att det fanns en risk för det.

Källa: Brå, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.