Godisförsäljningen inom dagligvaruhandeln ökar rejält under påskveckan. Förra året såldes 73 procent mer godis under påskveckan jämfört med en genomsnittlig vecka, enligt Svensk handels påskprognos.
Lösgodissorterna utökas oftast med påskrelaterade former och smaker, och är vanliga att fylla upp påskäggen med. Men hur hygieniskt är det med självplockshyllorna när många händer delar på samma skopa, eller som i vissa fall, dyker ner direkt i lådorna?
Enligt Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, bedöms smittorisken när det gäller lösgodis som låg.
– Orsaken är att lösgodis innehåller jättemycket socker, vilket i sig är ett konserveringsmedel, säger hon till SVT Nyheter.
Aldrig orsakat utbrott
Det finns en teoretisk risk för överföring av bakterier, virus eller förekomst av mögel i lösgodishyllorna sett till miljön då det kan vara svårt att kontrollera att folk verkligen använder skoporna.
– Men vad jag vet har lösgodis aldrig varit orsak till ett utbrott av något slag, säger Åsa Rosengren.
För de sockerfria alternativen i hyllorna är det viktigt med torrhet.
– Det viktigaste för bakterier är tillgång till vatten. Så länge det är torrt så växer ingenting. Många godisar är också väldigt sura, och bakterier trivs inte i låga ph-värden, säger Åsa Rosengren.
Mängden godis mer bekymmersam
Den stora hälsorisken när det gäller påskens godisfrosseri är snarare de stora mängderna socker vi får i oss, enligt Åsa Rosengren.
– Det är det största bekymret. Livsmedelsverket rekommenderar sänkt sockerintag generellt – och inte bara kring godishögtider, säger hon.