– Det ska gå fort, vara enkelt och bli gott, säger Anna Richert.
Hon är matexpert på Världsnaturfonden, WWF, en av de organisationer som nu vill underlätta för människor att äta mer klimatvänligt.
Enligt Sveriges Lantbruksuniversitet visar forskning att det finns stor potential att minska utsläppen i Sverige som orsakas av den mat vi konsumerar. Förändrade kostvanor skulle kunna halvera den delen av utsläppen.
Flera myndigheter och organisationer jobbar därför med att underlätta en övergång till mer klimatvänlig kost.
Många vill se ändrad kost
Livsmedelsverket och Konsumentverket har komponerat flera olika menyer med mindre klimatpåverkan, Världsnaturfonden har en onlinetjänst som beräknar matens klimatpåverkan, Naturskyddsföreningen samt organisationen Sveriges konsumenter driver frågan på flera olika sätt. Nordiska ministerrådet uppmanar till mindre konsumtion av rött kött.
Men är det verkligen enskilda konsumenters uppgift att ändra kosten för klimatet?
– Nej, vi tycker inte att man ska lägga hela ansvaret på individen, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Svenska Naturskyddsföreningen.
Vill styra med skatter
Hon vill att både politiker och livsmedelsbranschen ska underlätta för konsumenterna.
– Vi vill framför allt se tydliga styrmedel, till exempel en skatt som styr konsumenterna till en vara som är miljövänlig.
Anna Richert på WWF håller med.
– Konsumenterna ska inte bära hela lasset, handeln, restauranger och politiker måste göra det lätt för konsumenterna att göra rätt.
I videon visar Anna Richert, matexpert på WWF, hur tre vanliga vardagsrätter kan göras om till klimatvänligare varianter. Hon utlovar att det kommer att bli både gott och mättande.