Allmänt tandvårdsbidrag
Går att få om du fyller minst 24 år gammal under året och om du är försäkrad i Sverige. Det är du som bor eller jobbar här. Det finns däremot några undantag.
Bidraget kan användas vid bland annat undersökningar. För den som har tandvård på abonnemang, där kostnaden är avtalad på förhand, går det att delbetala med bidraget.
Men hur mycket handlar det om?
Enligt Försäkringskassan går det att få 600 kronor per år i åldersgrupperna 24-29 och från och med 65 år. Däremellan är det 300 kronor per år som gäller.
Bidragen går att spara, men du kan ha max två bidrag sparade samtidigt.
Särskilt tandvårdsbidrag
Är till för den som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som riskerar att försämra tänderna, till exempel tarmsvikt.
Även här gäller att du är försäkrad i Sverige och att du fyller minst 24 år samma år.
Bidraget är på 600 kronor per halvår och delas ut 1 januari och 1 juli. Det går att dela upp bidraget över flera besök.
Högkostnadsskydd
Är till för den som har höga kostnader. När kostnaden går över ett visst belopp behöver du bara stå för en del av kostnaden. Du får ersättningen för:
- 50 procent av kostnaden över 3 000 kronor under ett år.
- 85 procent av kostnaden över 15 000 kronor under ett år.
Skyddet beräknas utifrån det lägsta priset, antingen referenspriset från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), eller det pris som tandläkaren själv bestämmer. Om tandläkarens pris är högre än referenspriset får du betala mellanskillnaden.
Ersättningen går inte att få vid kosmetisk tandvård, så som tandblekning. Skyddet gäller inte heller om tandvården är del av en sjukdomsbehandling. Då gäller i stället landstingets högkostnadsskydd för patientavgifter.
Precis som i tidigare fall krävs det att du är försäkrad i Sverige och fyller minst 24 år.