Så kan kontaktlinser skada din syn

Uppdaterad
Publicerad

Att använda kontaktlinser blir allt lättare. Men fel använda kan kontaktlinser ge skador för livet.

Det är ganska banala saker som kan få långtgående följder. Att råka somna utan att ta ur linserna. Att inte rengöra linsburkarna ordentligt. Att strunta i att gå på kontroll hos en optiker.

-Det värsta som vi får in är infektioner i hornhinnan. I vissa fall kan det leda till ett hål i hornhinnan och då är risken stor för att synen påverkas för livet, säger Eva Karlsson, överläkare och verksamhetschef Ögonkliniken, Universitetssjukhuset i Örebro.

Även Thiemo Rudolph, ögonspecialist på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, ser många problem orsakade av kontaktlinser.

-Det är jättevanligt med mindre allvarliga problem. De mer allvarliga, som infektioner i hornhinnan ser vi några fall av per år, problemet är när man kommer för sent eller om det handlar om en väldigt aggressiv infektion.

Alltid påfrestande

Att använda kontaktlinser innebär alltid en påfrestning för hornhinnan. Huruvida det blir allvarliga problem handlar om flera faktorer.

-Dels kan det handla om ren otur, att man har dåliga linser, dels kan det handla om dålig linshygien. Den individuella känsligheten spelar också in, vissa kan använda linser i 20-30 år utan problem andra inte alls, säger Thiemo Rudolph.

Att behandla sin synnedsättning med laser är ett sätt att slippa sina linser. Men Thiemo Rudolph vill inte ge någon generell rekommendation om varken det ena eller andra.

-Laserbehandling kan också ge allvarliga infektioner. Det ena är inte mindre riskabelt än det andra.

Anna Svensson

anna.h.svensson@svt.se

Infekterad hornhinna

• En infektion i hornhinnan orsakas av olika typer av bakterier.

• Vanliga symtom är att ögat blir rött och värker samt är känsligt för ljus.

• Infektion i hornhinnan kan leda till synnedsättning som i värsta fall kan bli bestående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.