En gammaldags internetuppkoppling och en mobilnätsmast.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken typ av teknik kan sluta funka när 2G- och 3G-nätet läggs ned? Och hur kan man som privatperson förbereda sig? Erik Ström, professor på Chalmers tekniska högskola, reder ut. Foto: SVT

Så kan nedläggningen av 2G- och 3G-nätet påverka din teknik

Uppdaterad
Publicerad

Flera mobilnäts-leverantörer planerar att stänga ned 2G- och 3G-nätet till 2025, och det kan innebära möjliga problem för dig med gammal teknologi.

–Någon gång så måste mobilnätet gå i pension, menar Erik Ström, professor i kommunikation, antenner och optiska nätverk och elektroteknik på Chalmers tekniska högskola.

2G- och 3G-nätverken är inte längre är ekonomiskt hållbara, även om de fortfarande används av äldre teknologi som inte är mobiltelefoner, menar Erik Ström, professor i kommunikation, antenner och optiska nätverk och elektroteknik på Chalmers tekniska högskola.

– De gamla systemen är inte lika effektiva som de nya systemen, få personer använder dem, och till slut måste man stänga ner dem. Då hamnar ju de som använder de gamla systemen i kläm, säger han.

Men vilka teknikprylar är det som påverkas av 2G- och 3G-nätet? Och vad kan man göra för att förbereda sig för att 2G- och 3G-nätet försvinner? Svar får du i klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.