– Det första jag tittar efter är signalementet, till exempel hur lång personen är. I det här fallet verkar han vara mellan 170 och 180 centimeter, det går att se om man fryser bilden när han springer ut genom dörren, säger Leif GW Persson.
Avslöjande rörelsemönster
– Det andra är personens allmänna rörelsemönster som säger en hel del om både hans ålder och fysiska kondition. Han verkar vara någonstans i 20-årsåldern med smärt kroppsbyggnad. Verkar inte lida av några fysiska handikapp.
En grej som Leif GW Persson noterat är att gärningsmän som fastnat på bilder från en övervakningskamera ändrar på sitt utseende när de kommer ut ur lokalen. Till exempel genom att vända jackan ut- och in. Men de tänker sällan på skorna.
– Dessutom brukar rånare ofta rekognoscera affären någon timme innan de slår till. Då är det bara att spola tillbaka bilden. Men skorna på den där göken stämmer inte, så honom skulle jag vilja avföra. Men där kommer en som ser lite vilsen ut och han har likadana skor som rånaren någon timme senare!
Telefonsamtal och bankkort
När GW tittar vidare ser han hur den misstänkte pillar på några tidningar och samtidigt tar emot ett samtal på sin mobil. Då kan man logga den exakta tidpunkten för samtalet och exakt var han befinner sig. Skulle det bli fråga om ett allvarligt brott kan man senare begära ut de uppgifterna och på så sätt identifiera gärningsmannen.
Men eftersom ynglingen även lämnar fingeravtryck på en kyldörr när han plockar ut en läsk som han senare köper, finns det ännu enklare spår:
Skorna avgör
– Gissningsvis är han så korkad att han betalar med sitt kort. Är det hans kort har vi fullständig indentitet. Att det här är rånaren som är ute och rekar är jag hundra på, och det är framför allt skorna som fäller avgörandet!