En stor del av alla resor till och från jobbet sker med bil. Foto: TT

Så lång är resan till jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av alla de drygt 4,5 miljarder resor vi svenskar gör varje år sker med bil.

Bara något mer än var tionde resa görs med kollektivtrafiken.

I genomsnitt är de resor vi gör med bil till och från jobbet eller skolan 27 kilometer, enkel väg. Åker vi kollektivt är motsvarande resa 31 kilometer. Föga överraskande är promenaderna och cykelturerna betydligt kortare, 2,3 kilometer.

Möjligen finns en förklaring till bilens starka ställning i restiden. Den genomsnittliga jobbresan med bil tar 31 minuter. Kollektivt tar snittresan 52 minuter.

De nya siffrorna kommer från den statliga myndigheten Trafikanalys, som har som uppdrag att förse beslutsfattare inom transportpolitiken med kunskapsunderlag. Den nya rapporten bygger på intervjuer med totalt 11 000 personer om deras resvanor 2012 och 2013.

Få åker kollektivt

Strävandena att få folk att ställa bilen och åka kollektivt, cykla eller gå tycks inte ha haft något större genomslag på våra resmönster. Drygt hälften av alla resor görs med bil. Ungefär var tredje transport sker till fots eller med cykel. Bara elva procent av resorna görs med buss, tåg eller något annat kollektivt transportmedel.

I rapporten saknas ännu historiska jämförelsesiffror, men enligt Trafikanalys förändras resmönstren bara marginellt.

Fakta: Svenskarnas resvanor

I Sverige genomförs årligen drygt 4,5 miljarder resor. Cirka 2,4 miljarder resor sker med bil, 1,4 miljarder med cykel eller till fots. Knappt 0,6 miljarder resor sker med kollektivtrafik.

En genomsnittlig resa till jobb eller skola är för bilister 27 kilometer enkel väg, för kollektivtrafikresenärer 31 kilometer och för cyklister och fotgängare 2,3 kilometer.

Arbets- och skolresor med kollektivtrafik tar i genomsnitt 52 minuter, med bil 31 minuter och för fotgängare och cyklister 17 minuter.

Källa: Trafikanalys (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.