Svenska poliser spred pengar runt sig och levde lyxliv i ett försök att infiltrera en misstänkt knarkliga Foto: SVT

Så levde svensk polis lyxliv under hemlig knarkoperation

Uppdaterad
Publicerad

Svensk hemlig polis anklagas för att ha begått brott och gått långt utanför regelverket för polisarbete under ett uppdrag i Spanien. Agenterna levde också lyxliv i Spanien under 11 månader och spenderade skattepengar på nattklubbar och lyxkrogar.

– Polisen gick bakom ryggen på mig, säger den ansvarige åklagaren Karin Bergstrand.

I en ny dokumentärserie kan SVT visa hur en superhemlig del inom den svenska polisen tog till okonventionella och otillåtna metoder i jakten på en svensk man, Jonas Falk, som utpekades som narkotikasmugglare. Det handlar om Sveriges största narkotikamål, Operation playa.

Polis och åklagare trodde att Jonas Falk, som dömdes för flera väpnade bankrån under 90-talet och blev känd för spektakulära rymningar, var ledare för en internationell liga som smugglade tonvis med kokain över världshaven under början av 2000-talet.

Operation Playa

I arbetet med att försöka gripa Jonas Falk och andra i den misstänkta ligan, bland annat den så kallade ensamseglaren Mauritz Andersson som senare greps på en segelbåt lastad med 1,4 ton kokain, tog åklagaren hjälp av den mest hemliga delen inom svensk polis, SSI, Sektionen för särskilda insatser.

Låtsades vara rika kriminella

För att försöka ta reda på mer om Jonas Falk och kokainsmugglingen han misstänktes för skickades hemliga svenska polisagenter ner till Sitges i Spanien, där Jonas Falk ibland vistades. Agenternas uppdrag var att låtsas vara rika kriminella och sprida stora summor pengar omkring sig på lyxkrogar och nattklubbar. Syftet ska ha varit att bygga upp identiteter som skulle locka fram Jonas Falk.

Hemliga dokument och ljudfiler som SVT fått ut visar hur agenterna festade runt på krogar och barer i Spanien under 11 månaders tid, trots att man knappt ens kom i närheten av målet, det vill säga att närma sig Jonas Falk.

Hemliga dokument visar hur de svenska agenterna festade

SVT har bland annat fått ut handlingar som visar att åklagaren valde att förlänga insatsen i Spanien trots att hon visste att man inte fick några resultat.

De svenska agenterna medverkade även vid en avancerad brottsprovokation, där man försökte använda en annan icke kriminell svensk man som språngbräda in i den kriminella liga man trodde Jonas Falk ledde.

Inbrott i det hus Jonas Falk bodde i

Dessutom anklagas de svenska agenterna av Jonas Falk och flera andra för att ha brutit sig in i det hus som Falk bodde i när han vistades i Spanien.

”Polisen gick bakom ryggen på mig”

Ansvarig förundersökningsledare för hela Operation playa och därigenom ytterst ansvarig även för det som skedde i Spanien, var Karin Bergstrand, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm. Men hon ger polisen hela skulden för misslyckandet i Spanien.

I en intervju med SVT säger åklagare Karin Bergstrand:

– Polisen gick bakom ryggen på mig.

Men du var ju förundersökningsledare. Det är väl ditt ansvar att ha kontroll på vad som sker i förundersökningen?

– Jo det kan man tycka, men vi är i händerna på polisen. Om de inte gör vad vi kommit överens om så har jag väldigt små möjligheter att göra något åt det.

Vad fick ni ut av deras (SSI:s) verksamhet?

– Ingenting i Spanien! Ingenting. Det var helt bortkastat, säger åklagare Karin Bergstrand.

Alla känsliga loggar raderade

Vad de svenska hemliga poliserna egentligen gjorde i Spanien har aldrig blivit klarlagt. När en internutredning senare försökte utreda vad som hänt visade det sig vara omöjligt. I ett förhör med en icke namngiven hemlig agent som arbetade för SSI erkänner agenten att han raderade alla loggar över vad agenterna gjorde under den mest känsliga perioden i Spanien.

Jonas Falk greps så småningom och i tingsrätten dömdes han till 18 års fängelse, men i Svea Hovrätt friades han på alla åtalspunkter. Hovrätten ansåg inte att åklagarens bevisning höll för att fälla honom på någon punkt.

SSI, Sektionen för särskilda insatser, lades ner efter fiaskot i Spanien.

Men nu har en liknade verksamheten startats upp igen, en verksamhet som är lika hemlig som förut.

Se dokumentären Operation Playa i SVT Play redan nu eller i SVT 1 med start tisdagen den 29 maj klockan 21.00.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation Playa

Mer i ämnet