– Vi ser en otroligt kraftig minskning, det är nästan inget resande från Stockholm eller Göteborg till exempelvis Gotland, konstaterar Telia Data Insights chef, Kristofer Ågren. Foto: svt/TT

Så reste svenskarna i påsk

Uppdaterad
Publicerad

De allra flesta lydde rådet att stanna hemma. I alla fall vad gäller längre resor. Mobildata som Telia tagit fram åt SVT visar hur tillflödet till vanliga ”fritidshusorter” minskat betydligt i påsk.

– Vi ser en otroligt kraftig minskning, det är nästan inget resande från Stockholm eller Göteborg till exempelvis Gotland, konstaterar Telia Data Insights chef, Kristofer Ågren.

Folkhälsomyndigheten berättade nyligen att man ska börja hämta in anonymiserad data från Telias mobilnät för att studera hur svenskarna rör sig och hur det kan kopplas till spridningen av covid-19.

Coronapandemin

– Det ger oss framför allt en möjlighet att se om resandet börjar öka igen så att man kan be folk hålla nere på det, sa statsepidemiolog Anders Tegnell i onsdags.

För SVT har Telia nu tagit fram sådan data över hur vi reste i påsk med fokus på utflödet från Stockholm, där smittspridningen hittills varit störst. Att fjällresorna ställdes in stod klart redan i början av påsklovet. Nu kan man se att även orter i södra Sverige övergetts.

Gotland tappade 96 procent från Stockholm

Exempelvis Gotland har i den här mätningen tappat 96 procent av resandet från Stockholm och Lysekil 70 procent av göteborgarna. Simrishamn på Österlen fick 91 procent färre tillresande från huvudstaden medan bara 30 procent av Malmöborna avstod att åka dit, vilket faller in i mönstret att de resor som ändå gjorts har varit i närområdet.

Öland tappade bara 38 procent från Kalmar och till Värmdö var det endast 14 procent färre från Stockholm, jämfört med påsken i fjol.

Stockholmare reste på skärtorsdagen

Mobildata från Tre, som också bygger på anonymiserade rörelsemönster, pekar på att stockholmarnas resande tog fart på skärtorsdagen och långfredagen.

– På påskafton hade 19,5 procent av stockholmarna förflyttat sig mer än 5 mil. Det är nästan samma nivå som under sportlovet, enligt Tre:s kommunikationsdirektör Mårten Lundberg.

I Norge kunde Folkhelseinstituttet nyttja sådan här data för att se hur man respekterade ”hytteförbudet”, och EU-kommissionen har bett europeiska telebolag, bland annat Telia, att dela med sig av data för att se exempelvis hur påbud om att stanna hemma respekteras.

Hur vet man att detta inte inkräktar på integriteten?

– Det är en automatisk process som anonymiserar datan. Vi tittar bara på aggregerade flöden. Det går inte att gå bakåt i vår data och hitta enskilda individer, svarar Telias Kristofer Ågren.

Så minskade svenskarnas resande under påskhelgen 2020

Så förändrades resandet till Stockholms skärgård:

Rådmansö -49%

Möja -21%

Tyresö -8%

Österåker -26%

Blidö -39%

Ornö -23%

Djurö -22%

Roslags-Kulla och Ljusterö -22%

Värmdö -11%

Vaxholm -13%

Så förändrades resandet till västkusten:

Morlanda -73%

Askum -73%

Öckerö -57%

Skaftö -74%

Hunnebostrand -75%

Styrsö -58%

Stenkyrka – 58%

Lysekil -60%

Valla -55%

Klövedal -64%

Så förändrades resandet till Skånes kust:

Ystad -29%

Simrishamn -55%

Borrby -39%

Trelleborg -16%

Skanör -36%

Löderup -23%

Östra Vemmerlöv -42%

Stora Hammar -27%

Stora Köpinge -33%

Räng -19%

Fotnot: Siffrorna baseras på Telias kunder under onsdagen, skärtorsdagen och långfredagen påskhelgerna 2019 och 2020. De är därefter omräknade och anpassade för att gälla för befolkningen i stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet