På Linnéuniversitetet i Småland kan man som student bland annat yoga, gå på mindfulness och få samtalsstöd för att lindra stress och öka välbefinnandet.
”Räcker inte att gå på autopilot”
Folkhälsomyndighetens nya sammanställning visar att varannan student upplever ängslan, oro eller ångest.
– Som student är det hela tiden nya kunskaper som man måste ta till sig. Man måste planera sin tid själv och det är inte som på vissa jobb, där det räcker att gå på autopilot, säger Maria Larsson, som är kurator och sektionschef vid studenthälsan på Linnéuniversitetet.
Avgiftsfritt samtalsstöd
Samtliga högskolor och universitet ska erbjuda hälsofrämjande stöd, men de olika studenthälsomottagningarna arbetar lite olika.
– Vissa erbjuder medicinsk vård, men vårt fokus är samtalsstöd och förebyggande åtgärder, som vi erbjuder avgiftsfritt, säger Maria Larsson.
Hur gör man om man är student och behöver hjälp?
– Man kan söka upp studenthälsan, genom att mejla eller komma på drop-in. Sedan kan man ha ett eller flera samtal. Det är viktigt att veta att det finns hjälp att få och att man måste hitta en hållbar livsstil som student. Målet är inte att klara examen och vara som en blöt fläck, utan att kunna lära sig att ”good enough” räcker och att man behöver ha en fritid som ger energi.