Några hundralappar eller någon tusenlapp i månaden kanske inte verkar göra så stor skillnad för hur mycket du kan unna dig efter ett långt yrkesliv. Men faktum är att det kan räcka för en rätt okej tillvaro.
Ett privat pensionssparande kan vara det som tillsammans med din inkomstpension samt tjänstepension, som de flesta har via jobbet, sätter guldkant på tillvaron på ålderns höst.
En av de allra viktigaste sakerna man bör tänka på är vilka möjligheter man faktiskt har till privat pensionssparande, säger Lars Pettersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
– Hur mycket pengar man har över och om man jobbar heltid eller deltid sätter ju ramarna. Lever du på marginalen kan det vara svårt att spara alls, säger han.
Förutom ekonomin behöver man även ta hänsyn till sin livssituation och hur den kan förändras, till exempel om man skaffar familj och plötsligt behöver större bil och bostad – eller om man blir arbetslös och/eller långtidssjukskriven.
”Ett år extra ger i snitt sju procent mer”
En annan mycket viktig faktor är hur länge man jobbar. I slutet av september lämnade Pensionsmyndigheten förslag på nya riktåldrar. Enligt den behöver till exempel de som är födda mellan 1970 och 1982 jobba tills de fyller 69, om de vill ha ut 70 – 80 procent av slutlönen. De höjda riktåldrarna beror på att vi lever längre.
– Allt fler jobbar längre än 65, även om förändringen fortfarande är på en liten nivå. Vi brukar säga att man får i snitt sju procent mer när man väl går i pension, för varje extra år man arbetar, säger Lars Pettersson.
Den stora effekten beror dels på att man tjänar in mer till pensionen, dels på att det för varje år man jobbar extra innebär färre år man behöver fördela pengarna på.
Våra behov styr också
Vad som är en rimlig pension är väldigt individuellt, menar Lars Pettersson.
– Det har med vilken livsstil och vilka utgifter man tänker sig när man slutat jobba, och hur mycket man behöver som minimum för att klara sig, säger han.
Hur mycket påverkas pensionen av att man faktiskt sparar privat?
– Vi brukar säga att det beror på, utifrån ens ekonomiska situation, när man går i pension och vilka behov vi tror oss komma ha. Allra viktigast är att ha en bra tjänstepension under så stor del av sitt yrkesliv som möjligt.