Turister från Norge, Danmark, Tyskland, Finland, Nederländerna och USA utgör 71 procent av sommarturisterna i Sverige. I dag avråder de här fem europeiska länderna sina medborgare från resor till Sverige på grund av coronaläget och för länder utanför EU är gränserna stängda. Och det får stora effekter på svensk besöksnäring.
316 miljoner går upp i rök – varje dag
Förra sommaren omsatte den här gruppen turister 29 miljarder kronor om man räknar in kostnader för logi, transporter, restaurangbesök och shopping. När nu antalet turister från dessa länder är kraftigt reducerat är inkomstbortfallet enormt.
För varje dag som går förlorar Sverige 316 miljoner i turismintäkter, enligt Visitas beräkningar (se faktarutan).
– Norge och Danmark står för ungefär hälften av de utländska gästnätterna. Det är ju en katastrof, särskilt på vissa sommardestinationer, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på Visita.
”Skadan är redan skedd”
Hittills i juni har bara de här ländernas reseavrådan ”kostat” Sverige 8,2 miljarder. Flera av de sex länderna har den senaste månaden öppnat upp för turism till andra EU-länder, men Sverige är i samtliga fall undantaget med hänvisning till att smittspridningen fortfarande är hög.
Om de här länderna skulle ta bort reseavrådan till Sverige nu – skulle det göra någon skillnad?
– Det har gått tre fjärdedelar av juni redan, där är skadan redan skedd. Vi har lite kvar av sommaren som vi kan hoppas på. Hävda restriktioner från de här länderna vore bra, men jag tvivlar på att man skulle kunna komma tillbaka till något normalläge, säger Thomas Jakobsson.
Så har Visita räknat
Intäkterna från den utländska turismen var omkring 41 miljarder under sommarmånaderna juni – augusti 2019. 71 procent av de utländska turisterna kom från Norge, Tyskland, Danmark, Finland, Nederländerna och USA.
Räknar man med ett 100-procentigt bortfall från dessa länder innebär det att totalt 29 miljarder på sommaren som helhet går förlorade för besöksnäringen. Det blir 360 miljoner kronor per dag under perioden 1 juni till 31 augusti.
Siffran är ett genomsnitt och förutsätter att konsumtionen per gästnatt är densamma oavsett nationalitet. Man vet i dag att norrmän spenderar betydligt mer pengar än genomsnittet genom gränshandeln, vilket gör att siffran för inkomstbortfallet sannolikt är högre.
Källa: Visita