I år är första året utan pinnraketer. Därtill har det gått nästan 20 år sedan smällare förbjöds den 1 januari 2002.
Svenska Fyrverkeribranschen för ingen årlig statistik men enligt ordförande Erik Nilsson, som sålt smällare och raketer i över 30 år, har försäljningen gått ner med 20 procent sedan millenieskiftet. I rena siffror talar vi om en minskning från 200 miljoner kronor till omkring 160 miljoner kronor årligen.
– Vid millennieskiftet såldes det mycket, sedan har det gått ner. Då talar vi om konsumentprodukter, säger Erik Nilsson.
Är det en tuff bransch?
– Man skär inte guld med täljnkiv om jag säger så, det är en rätt tuff bransch. Samtidigt har vi sett en ökad konkurrens de senaste 35-40 åren.
”En marknadsandel som försvann”
Har förbudet mot smällare påverkat försäljningen?
– Inte så mycket, men det är klart att det är en marknadsandel som försvann. Nu har vi det första nyåret utan raketer på pinne, det är den största förändringen som har skett så länge jag har varit med i branschen men det är svårt att säga om det kommer påverka försäljningen, säger Erik Nilsson och fortsätter:
– Samtidigt är det vårt eget iniativ. Det är en risk vi har tagit men situationen var inte hållbar.
En annan förändring är att omkring 90 procent av fyrverkerierna används vid nyår. När Erik Nilsson gav sig in i branschen låg det i stället på 40-50 procent.
– Det har förskjutits till nyår mer och mer. Tidigare har det varit tradition med smällare kring påsken bland annat men det är borta nu.
Ökad oro för smuggelfyrverkerier
Samtidigt ökar oron för den illegala importen av fyrverkerier, det vill säga smuggelsmällare.
– Mycket av det som kommer in den vägen är av en helt annan kaliber än de vi hade i Sverige innan 2001. De är mycket kraftfulla och ska hanteras av proffs. Nu har tullen äntligen fått mandat att stoppa saker och ting vid gränsen så de har gjort ett antal tillslag.
Enligt Erik Nilsson har det också förts riktade kampanjer mot Sverige från fyrverkeriförsäljare i andra EU-länder där reglerna ser annorlunda ut.
– Man beställer det på internet och så skickas det på posten helt omärkt. Ingen vet vad som ligger i och det är en risk. Samtidigt har Europol gjort en samordnad aktion mot detta och det tycker vi är positivt.