Lagarna och direktiven från EU ligger till grund för en stor del av lagarna vi har i Sverige, och påverkar vardagen på många plan. Enligt en publikation från Svenska Institutet för Europapolitiska studier, Sieps, handlar det ungefär om 10 till 30 procent av all den svenska lagstiftningen.
– EU påverkar nog vardagen mer än vad de flesta tror, säger Anna Södersten, forskare i juridik vid Sieps.
Så fungerar det
Reglerna kommer in i den svenska lagstiftningen på flera sätt. När det handlar om direktiv finns mål som medlemsländerna måste uppnå, men de får själv göra nationella anpassningar. Förordningar gäller däremot direkt i alla EU-länder, och tillämpas på samma sätt överallt.
Om ett land inte följer de regelverk som EU bestämt kan kommissionen begära en bötessumma – men det är oftast en sista utväg.
I Sverige blev det hösten 2021 uppmärksammat att arbetspassen i vissa branscher bryter mot reglerna för dygnsvila inom EU, som säger att man ska ha minst 11 timmars vila per dygn.
EU-kommissionen krävde att Sverige omedelbart skulle vidta åtgärder. Efter förhandlingar började nya regler gälla 2023, och ärendet lades ner utan att gå till domstol.
Det är inte bara arbetstiden som EU påverkar i vår vardag – följ med SVT:s reporter under en dag.