Foto: TT

Så räddar du jorden

Uppdaterad
Publicerad

Att ändra livsstil kan kanske inte rädda jorden, men det kan sannolikt bromsa den snabba negativa utvecklingen.

Klimatlarmen duggar tätt och det som för bara ett par decennier sedan var ett dunkelt hot någon gång i framtiden, tycks rycka närmare. Den senaste larmrapporten talar om att katastrofen och människans utplåning kanske bara ligger några generationer bort.

Slutar människans historia med våra barnbarnsbarn eller rentav med våra barnbarn?

Välfärd både hot och möjlighet

Ingen kan säga exakt hur klimatförändringarna ska kunna lösas. Våra ekonomiska och sociala system har nu blivit så komplexa att varje ingrepp i en del också påverkar en annan.

När miljoner människor lyfts ur fattigdom minskar en del av deras farliga miljöpåverkan medan en annan del ökar.

Bara moderna välfärdssamhällen kan bygga effektiva system för kollektivtrafik, bygga ut den miljövänliga elproduktionen och införa återvinning i stor skala. Men systemen måste hänga ihop för att fungera och vara effektiva.

Tåg som drivs med kolproducerad el är inte miljövänliga och återvinningscontainers som aldrig når en fungerande återvinningsstation blir bortkastad möda.

Exemplet elbilen

Man kan visserligen köra en elbil i Polen, men utsläppen där blir lika stora som att köra två moderna dieselbilar eftersom den producerade elen är så smutsig.

I Sverige blir utsläppen däremot kanske runt en fjärdedel av vad en modern dieselbil släpper ut. 

Å andra sidan skulle ju den rena el som inte används för att ladda en svensk elbil istället kunnat exporteras till Polen och minska den smutsiga kolkraften där, så är det alls lönt att köra elbil?

Är det alls lönt att försöka förändra sina vanor när man inte ens vet var man ska börja för att allt blir så komplext?

Enkla lösningar

Men frågan är kanske inte vilken bil vi ska köra eller vilken jacka vi ska köpa utan om vi ska köra bil alls och om vi behöver en nyproducerad jacka eller bara en ny jacka.

Videokonferenser och streamingtjänster har fungerat bra i tio års tid. Att arbeta hemifrån uppkopplad mot jobbets system är i tekniskt avseende inga problem.

Ändå tar hundratusentals svenskar bilen eller bussen till ett arbete för att sitta framför en datorskärm i en lokal som måste dimensioneras och värmas upp för alla som egentligen skulle kunna arbeta hemifrån, och kanske åka in en gång i veckan till ett mindre kontor för några möten och några koppar kaffe. Det handlar om kultur och normer.

Och när vi tänker konsumtion, tänker vi fortfarande på att konsumera föremål snarare än på tjänster och upplevelser. Men även om vi inte kan sluta konsumera varor helt eller ändra vår arbetsgivares syn på hemarbete på egen hand, finns det mycket vi kan göra här och nu. Här nedan ser du en del av det.

Handfasta tips

* Minska ditt resande och res klimatsmart när du kan!

Ska semesterresan gå till Thailand eller kan en fjällvandring eller skidresa med familjen vara lika bra? Välj hellre tåget än flyget och bilen. Men en bilresa med två i bilen är hälften så skadlig som två flygstolar samma sträcka.

* Minska uppvärmningen hemma!

Att sänka temperaturen någon grad, och bara vädra korta stunder gör stor skillnad.

* Byt till förnybar energi!

Byt till elbolag med förnybar energi. Visst finns risken att de smutsiga utsläppen kortsiktigt bara flyttas, men konsumentmakten är ändå det enda som kan skynda på gröna klimatinvesteringar. Att investera i egenproducerad el som bergvärme eller sol/vindkraft är förstås toppen för den som kan.

* Ät mer grönt!

Globalt sett står faktiskt köttproduktionen för större utsläpp än transportsektorn! Ett kilo kött på grillen kan motsvara 15 mils bilkörning. Visst är kött gott, men allvarligt talat: Är en biff på bordet fyra gånger i veckan värd jordens undergång? Närproducerat och närodlat är generellt bättre även om det i globalt hänseende inte är en självklar lösning på problemen.

* Återvinn!

Detta är vår bästa gren i Sverige – vi är i princip världsmästare i återvinning, men det finns all anledning att ändå göra som tyskarna gör med fotbollen, nämligen fortsätta träna.

* Testa din klimatpåverkan!

Många olika organisationer och företag har modeller där du enkelt kan beräkna ditt klimatavtryck. Några exempel är Klimatkontot, WWF:s Klimatsmartkalkylatorn och Carbon footprint.

Det viktigaste med dessa beräkningsmallar är kanske inte de absoluta värden man får fram utan att frågorna visar vad som är viktigt att tänka på.

* Byt perspektiv!

Det viktigaste av allt är att byta perspektiv. Vad är viktigt egentligen?

Måste du ta bilen till jobbet? Om så, kan du åka fem minuter tidigare och minska dina utsläpp med kanske 20-25 procent?

Den som minskar på sitt köttätande, sänker temperaturen en grad hemma, drar ner på flygandet, konsumerar mer tjänster och sänker farten på motorvägen från 110 km/h till 90 km/h har redan kraftigt minskat sin klimatpåverkan. Och då har man ändå bara förändrat små nyanser av vardagen och ”vår västerländska livsstil”.

Större och mer genomgripande förändringar kommer sannolikt att krävas, men varje minskad del utsläpp innebär lite mera respit för djuren, växterna och oss själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.