• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor intervjuas i riksdagen. På onsdag blir det omröstning och skarpt läge i försöken att få en ny regering på plats. Moderaterna vill bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna. Foto: Pontus Lundahl/TT

”Historisk situation om borgerligt parti röstar emot en borgerlig statsminister”

Uppdaterad
Publicerad

Partiledarna såg förmodligen dagens besked från Ulf Kristersson komma, men samtidigt som en omröstning i riksdagen närmar sig så ökar trycket på C och L.

– Det är en historisk situation om ett borgerligt parti väljer att rösta emot en borgerlig statsminister, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Kristdemokraterna har tackat ja till att ingå i Kristerssons regering. Centerpartiet och Liberalerna har däremot tackat nej. De vill inte bli en del av en Alliansregering som är beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

I nuläget vill Liberalerna inte kommentera beskedet, och deras presstjänst hänvisar till att partiets hållning fortfarande är densamma som tidigare.

Regeringsbildning

– Vi står fast vid vad vi tidigare har sagt, säger Liberalernas presskontakt Eric Aronson.

Busch Thor: “Inte positivt” att rösta emot Kristersson

Ebba Busch Thor (KD) anser att de flesta regeringsalternativ är uttömda, och att Kristerssons förslag på regering lämnar utrymme för att föra Alliansens politik.

– Det stämmer inte att man vid varje enskild votering skulle bli beroende av SD. Det är många beslut en sådan regering kan förfoga över, säger hon.

Busch Thor tycker även det är negativt att Liberalerna kommer att rösta emot Kristersson som statsministerkandidat, och att Centerpartiet ser ut att göra detsamma.

– Det är en historisk situation om ett borgerligt parti väljer att rösta emot en borgerlig statsminister. För fyra år sen hade borgerliga partier inte ett problem att släppa fram en socialdemokratisk statsminister, men att man nu skulle rösta emot en borgerlig statsminister i kammaren, det är historiskt och inte positivt.

Inget klart besked från C

Centerpartiet har fortfarande inte lämnat ett klart besked om hur de tänker rösta på onsdagen, men har tidigare sagt att de är emot en regering som de anser gör sig beroende av SD.

De understryker i ett skriftligt meddelande till SVT Nyheter, att det är första gången två partier inom Alliansen vill bilda en regering utan resterande partier.

– Alliansen bildades för 14 år sedan. Detta är första gången som två av partierna – M och KD – vill bilda en regering utan de två andra Allianspartierna. Det skulle vara en regering som är beroende av SD. Centerpartiet kommer att lämna besked om hur vi ställer oss till detta före omröstningen på onsdag, säger Michael Arthursson, partisekreterare (C).

Sjöstedt: “Alliansen har spruckit”

Både Miljöpartiet och Sverigedemokraterna avvaktar med att kommentera dagens skede i regeringsbildningen. 

”Vi har följt presskonferensen men just nu finns ingenting nytt att kommunicera. Regeringsfrågan diskuteras fortfarande.”, skriver Mikael Eriksson (SD), stabschef hos Jimmie Åkesson.

Jonas Sjöstedt (V) håller fast vid partiets linje om att man kommer rösta nej för Ulf Kristersson som statsminister, och tänker att det behövs förhandlingar mellan S, C och L om Kristersson inte skulle tolereras av riksdagen på onsdag.

– Det kräver förhandlingar. När det händer kan vi börja få ett genombrott. Sverige behöver styras. Det är uppenbart att Alliansen har spruckit. Då måste vi rödgröna partier vara beredda att prata med C och L men vi menar att det är Löfven som måste vara regeringsbildare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet