Så rik är du

Uppdaterad
Publicerad

Genomsnittssvensson är rik. Åtminstone sett ur ett världsperspektiv. På sajten globalrichlist.com kan du kolla hur rik du är jämfört med hela jordens befolkning.

Sajten har startats av reklambyrån Poke London med målet att få folk i västvärlden att inse hur rika de är ur ett globalt perspektiv och inspirera dem att skänka pengar till välgörenhetsorganisationer.

Kalkylator

Poke tog hjälp av Världsbanken och med hjälp av inmatade inkomstuppgifter från världens alla hörn skapade byrån en kalkylator som visar på ett ungefär var på världslistan du hamnar med din årslön.

Den genomsnittliga årsinkomsten för svenskar var 2005 cirka 291.000 kronor. Det placerar medelsvensson bland de 1.62 procent av världens befolkning som är rikast, enligt globalrichlist.com.

Lärande exempel

Sajten ger också exempel på vad små belopp i den rika världen kan köpa i fattiga områden. Till exempel ger åtta dollar antingen åtta organiskt odlade äpplen i väst eller 25 fruktträd åt bönder i Honduras. För 73 dollar kan man antingen köpa en ny mobiltelefon eller en mobil hälsoklinik för föräldralösa barn i Uganda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.